Fiji Water

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fiji Water, Fiji'de üretilip şişelenen ve dünyaya satılan bir su markasıdır. Suyun üretimi Fiji'nin en büyük adası olan Viti Levu adasındaki artezyen kuyularındaki temiz sudan yapılmaktadır. Sular her ne kadar Fiji'de üretilse de şirketin ana merkezi Los Angeles'ta bulunmaktadır. 330 ml, 500 ml, 700 ml, 1 litre ve 1,5 litre gibi varyasyonları vardır.

1996 yılında David Gilmour tarafından piyasaya sürülmüştür. Şirketi Gilmour, 50 milyon dolara kurmuştur. Fiji Water'ın satışları bir hayli fazla idi. Sadece 2009 yılındaki bir yıllık satışları sonucu toplam 85 milyon dolar kâr etmişlerdir.

Fiji Water 2010 yılında ürün yelpazesini arttırmak için Paso Robles, Kaliforniya'da bulunan ünlü şarap üreticisi ve tedarikçisi Justin Wineyards & Winery şirketini satın aldı. Bu marka adı altında dünyaya iki ünlü Fransız şarabı olan Bordeaux ile Syrah şarabını satmaktadır.

Fiji Water her ne kadar Viti Levu adasındaki artezyenlerde üretilse de şirketin suları yüksek oranda adanın kuzey kıyısındaki Yaqara dağının eteklerindeki temiz sulardan üretilmektedir.

2007-2008 yılları arasında Fiji yönetimi ile ihracat ve gümrük vergileri konusunda çıkan anlaşmazlıklar sonucu şirketin ülkedeki bazı satış yerleri kapatıldı. Uzun süren davalar sonucunda mahkeme şirketi haklı buldu ve devlet kapanan yerleri yeniden açarak şişe başında düşen 20 centlik vergiyi indirme kararı aldı.

Aralık 2008'de şirketin satış oranları ciddi şekilde düştüğü için şirket maliyetleri karşılayamadı ve çalışanlarının %40'ını işten çıkarmak zorunda kaldı.

Kasım 2010 yılında Fiji, Fiji Water'ın Dış İlişkiler Başkanı David Roth'u ''Fiji'nin İç İlişkilerine Fesat Karıştırma'' suçundan sınır dışı edildi. Ardından Fiji'nin geçici Savunma ve Göç İdaresi başkanı Ratu Epeli Ganilau kendi kararıyla istifa etti. Hemen ardından aylık 15 milyon litreden fazla su satan işletmelerin ödemek zorunda olduğu bir Fiji centinin üçte biri kadar olan verginin 15 cente çıkarılması ve bu artışın sadece Fiji Water şirketi adına yapılması şirketin bütün Fiji ofislerinin kapatılmasına yol açtı. Bunu yapmalarının sebebi ise Fiji Water'ın yılda 150 milyon Fiji Dolarlık (67 milyon ABD dolarına eşit) karının Fiji devletinin yasal vergi yükü sınırlandırılması olan 500.000 Fiji dolarından 22,6 milyon Fiji dolarına çıkarmasıdır. Bu sayede devletin yıllık ihracat kaybı daha fazla artıyordu.

Şirketin Yeni Zelanda'ya taşınma fikri epey düşünüldü fakat Fiji Water Yaqala nehrinin başka bir şirketi devredilmesi ve insanların yıllarca kana kana içtiği Fiji Water'ın aromasının değişmesinden korktukları için devletin 22,6 milyon Fiji doları kadar olan vergiyi ödeme kararı aldılar ve tekrardan fabrikalarını açtılar.

Aralık 2010'da Fiji Water'ın Fiji genel fabrikasında 400 işçisi vardı. Şirket ayrıca temiz suyu karşılamakta zorlanan yerli Fiji halkları için bir su vakfı kurduklarını açıkladılar. İlk başlarda temiz suya yalnızca %50 oranında ulaşan halklar ön plana çıksa da artan maliyetler dolayısıyla yalnızca %12 ve ondan daha az temiz suya ulaşan halklar ön plana alındı.

Suyun Kalite Değerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

pH = 7,3 - 7,7

Kalsiyum = 18

Magnezyum = 15

Silika = 93

TDS (Toplam Çözünmüş Katılar) = 222

Tip = Artezyen Kayalıklarındaki Mineralli Su