Fernando León de Aranoa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fernando León de Aranoa
Doğum26 Mayıs 1968
Madrid
MeslekYönetmen, Yapımcı, Senarist

Fernando León de Aranoa (26 Mayıs 1968, Madrid), ödüllü İspanyol yönetmen ve senarist. En tanınmış eseri Güneşli Pazartesiler (Mondays in the Sun) filmidir.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken çocukluk dönemlerinden itibaren resim çizer ve sanatçı olmak isterdi. Müzik ve spor alanlarında iyiydi ayrıca kendisini sanat okumaya iten bir de çizgi roman tutkusu vardı. Görüntü dersler aldığı sıralarda filme karşı ilgisi uyandı. Ayrıca edebiyat ve yazarlık eğitimi de aldı; Joaquín Oristrell öğretmenlerinden biriydi. Anlatım tekniği açısından ödül kazandığı kısa hikâyeler yazmaya başladı. Bu arada bir reklam ajansı için çizimler yapıyordu. Fakat kariyerini senarist olarak sürdürmek için bu işini bıraktı. Edebiyat ve yazarlık öğretmenlerinin yardımıyla televizyon için senaryolar yazdığı bir iş buldu. Antonio del Real yönettiği üç vasat filmde ilk kez senarist olarak yer aldı. Daha sora León de Aranoa çok sayıda ödül alan Sirenas (1994) adlı kısa filmi yaparak yönetmen olma yolundaki serüvenine devam etti.

Familia (1996) aynı zamanda senaryosunu da yazdığı ilk uzun metrajlı filmidir. Bu film ile León de Aranoa'ya Goya Ödüllerinde En İyi Yeni Yönetmen ödülünü, yanı sıra İspanya'da düzenlenen Valladolid Uluslararası Film Festivalin'de (Seminci) Seyirci Ödülünü ve yine aynı festivalde Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) tarafından verilen özel mansiyon ödülünü almaya layık görüldü. Bu filmin senaryosu daha sonraları birçok ülkede tiyatro oyunlarına uyarlandı.

1998 yılında gecekonduda yaşayan üç gencin yaşamlarının bir portresi olan Barrio filmini yazdı ve yönetti. Bu film ile León de Aranoa, Goya En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo ödüllerini aldı. Film San Sebastian Festivalinin resmi bölümünde gösterildi. Aynı festivalde León de Aranoa En İyi Yönetmen Ödülü olan Gümüş İstiridye'yi de almaya hak kazandı. Filmn aldığı diğer ödüller ise FIPRESCI Ödülü, En İyi İspanyol Filmi olarak Fotogramas de Plata Ödülü, José María Forqué Ödülü, Sant Jordi Ödülü ve Turia Ödülü.

2002 yılında Javier Bardem'in başrolünü oynadığı Güneşli Pazartesiler (Mondays in the Sun) filmini yönetti. Film En İyi Görüntü ve En İyi Yönetmen ödülü de dahil olmak üzere 5 ödül kazanmıştır. Javier Bardem bu filmdeki perfonmansı ile aynı yıl Goya Ödülü almıştır. İspanya Sanat ve Sinematografi Bilimleri Akademisi filmi, seçmeler bittiği ve beş aday filmden biri olmadığı halde İspanya'yı Oscar'da En İyi Yabancı Film kategorisinde temsil etmesi için seçti.

Princesses (2005) onun yönetmen ve senarist olarak dördüncü filmi olmuştur. Aynı zamanda bu film kurduğu Reposado adlı yapım şirketiyle bir yapımcı olarak ilk işi olmuştur. Film bir milyondan fazla izleyici tarafından izlenmiş ve İspanya Sinema Akademisi tarafından verilen En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu ve Chao tarafından bestelenmiş En İyi Özgün Müzik Goya Ödülünü almıştır. Ondas Ödülleri Princesses filmine Yılın Filmi ve En İyi Oyuncular ödüllerini vermiştir. Film aynı zamanda Sundance Film Festivalinde de gösterildi.

Belgesel film yapımcısı olarak León de Aranoa Walkers (2001) isimli Meksika yapımı bir filmi yönetti. Bu film Havana, Los Angeles, New York and Alcalá de Henares gibi birçok şehirde çeşitli festivallerde ödüller aldı. 2007 yılında "Buenas Noches, Ouma." ("İyi Geceler, Ouma") başlıklı bölümünü çektiği Invisibles adlı bir belgesel filmde yer aldı. Bu belgesel film aynı zamanda Mariano Barroso, Isabel Coixet, Wim Wenders ve Javier Corcuera gibi yönetmenlerin katılımıyla çekildi ve Goya Ödüllerinde En İyi Belgesel Film Ödülü aldı. Ayrıca 1994 yılında Izbieglize'nin çekimlerinde yönetmen olarak yer aldı. 2000 yılında The Back of the World belgesel filminin senaryosunu yazdı.

Ayrıca kendi filmlerini yazmak için, León de Aranoa başka yönetmenler için senarist olarak çalıştı. Crazy Heart (1997) ve Fausto 5.0 (2001) filmlerinin senaryolarını yazdı. Ayrıca iki kez Antonio Machado Ödülü alan birçok kısa hikâye de yayınlamıştır. Ayrıca karikatürist ve illüstratör olarak çalıştı.

Yönetmenlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]