Ferdane Çöl cinayeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ferdane Çöl cinayeti, 13 Ekim 2011'de İzmir'de dört çocuk annesi Ferdane Çöl'ün boşanma davası açtığı eşi Sedat Çöl tarafından öldürülmesidir.

Türkiye'de basına yansıyan ve kadına karşı şiddetle mücadelenin sembolü haline gelen kadın cinayetlerindendir. Eşi ve eşinin akrabalar tarafından sürekli şiddet gören Ferdane Çöl'ün, boşanma davası açtığı Sedat Çöl hakkında mahkemeden tedbir kararı almış olmasına rağmen kararın uygulanmadığı; cinayetten bir hafta önce başvurduğu karakolda "Bıktık artık sürekli geliyorsun, ölsen de kurtulsak" denildiği iddia edilmiştir.[1] Bu yanıtı veren polis memuru Ali İnce, Türkiye'de kadın cinayeti konusunda ceza alan ilk polis oldu.[2] İnce'ye 3 maaş kesimi ve terfi hakkının elinden alınması cezası verildi.[3]

Üç yıl süren cinayet davasının sonucunda katil Sedat Çöl ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm oldu; mahkeme sanığın haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinden de yararlanmaması gerektiğini belirtti. Sedat Çöl ile birlikte azmettirmekten ve işbirliğinden tutuksuz yargılanan aile üyeleri hakkında ise mahkeme, şüphe olsa bile delil yetersizliği olduğu için beraat kararı verdi.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Ferdane, 17 yaşında yaptığı ilk evlilikten 3 çocuk sahibi idi. Alkolik olan ilk eşinden boşandıktan bir süre sonra Sedat Çöl ile evlenmiş; eşinin bu evliliği istemeyen akrabaları tarafından sürekli şiddet görmüştü. Sedat Çöl ile evliliğinden bir çocuğu olduktan sonra ayrılma kararı verdi.

Maddi yetersizlikler nedeniyle çocuklarını Çocuk Esirgeme Kurumu'na bırakan Ferdane Çöl, çocuklarını almak için eşinden nafaka talebinde bulununca ölüm tehditleri aldı. Defalarca mahallesindeki karakola şikayette bulundu. İzmir 7. Aile Mahkemesi 23 Ağustos 2011'de Ferdane Çöl'ün 3 ay boyunca Bornova Işıkkent Polis Karakolu tarafından korunmasına karar verdi. Ferdane Çöl, Sedat Çöl'ün evine gelip boğazına bıçak dayayarak tehdit etmesi üzerine karakola başvurdu. Ancak şikayetleri dikkate alınmadı ve karakoldaki Ali İnce isimli polis memuru Ferdane'ye "Her gün geliyorsun, artık öl de kurtulalım" dedi.

Olay[değiştir | kaynağı değiştir]

Ferdane Çöl, 13 Ekim 2011'de kişisel eşyalarını almak üzere kapıya geldiğini söyleyen Sedat Çöl'ü eve aldı.[4] Eşinin mutfaktan aldığı ekmek bıçağı ile on yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Cinayetten sonra Sedat Çöl annesinin evine gitti, annesi çamaşır makinesinde kanlı giysileri yıkarken yakalandı.[5]

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun girişimleri sonucu, Işıkkent Polis Karakolu'nda görev yapan ve koruma görevi verilen polis memurlarından Ali İnce hakkında "maaş kesme" ve "terfi durdurma" cezası verildi.[3]

Dava[değiştir | kaynağı değiştir]

Üç yıl süren cinayet davasının sonucunda katil Sedat Çöl ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm oldu; mahkeme sanığın haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinden de yararlanmaması gerektiğini belirtti. Sedat Çöl ile birlikte azmettirmekten ve işbirliğinden tutuksuz yargılanan aile üyeleri hakkında ise mahkeme, şüphe olsa bile delil yetersizliği olduğu için beraat kararı verdi. Ailesi, katili azmettirmekten yararlanan beş sanığın beraat etmesine tepki gösterdi ve kararı temyiz edeceklerini bildirdi.[6]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "'Öl de kurtulalım'". Gazetevatan.com. 28 Haziran 2012. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  2. ^ Öztürk, Fundanur (10 Temmuz 2014). "Ferdane nasıl 'devlet korumasında' öldürüldü?". Radikal gazetesi. 13 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  3. ^ a b "Kadını koruyamayan polise ceza verildi". Yeniasir gazetesi. 2 Mart 2013. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  4. ^ Yılmaz, Emrah (15 Ekim 2011). "Benim de sonum haberlerdeki gibi mi olacak". Hürriyet gazetesi. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  5. ^ "Ferdane Çöl (1982-2011)". Kadincinayetlerinidurduracagiz.net. 7 Şubat 2013. 10 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  6. ^ ""Ferdane Çöl'ü Öldüren Kocaya Müebbet, Azmettirenlere Beraat"". Bianet. 12 Eylül 2014. 24 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.