Faye HeavyShield

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Faye HeavyShield (d. 1953) Kainai soyuna bağlı bir heykeltıraş ve yerleştirme sanatı sanatçısıdır. Sanatında, nesneleri tekrar tekrar kullanması ve bu nesneleri büyük ölçekli (çoğunlukla minimalist) alanlara enterne etmesiyle bilinir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

HeavyShield, on iki çocuklu bir ailenin en küçük üçüncü çocuğu olarak, babasının bir çiftlik işlettiği Blood Reserve'in kuzeyinde büyüdü. Gençliğinde St. Mary's Residential'daki Katolik okuluna gitmeye başladı. Reversa’da büyürken Blackfoot dili ve İngilizce konuştu. Oradayken Blood ve Blackfoot insanlarının geleneksel hikâyelerini anlatan büyükannesi ile biraz zaman geçirdi. 1980 yılında Alberta Sanat ve Tasarım Koleji'nde derslere gitmeye başladı ancak 1986 yılında Güzel Sanatlar Lisansını Calgari Üniversitesi'nden aldı.

2007 yılında, HeavyShield, CBC imzası bulunan "Kainai Efsaneleri: Güney Alberta'nın Kara Adamlarının Hikâyelerinde sunuculuk ve oyunculuk yaptı.

Güzel sanatlar kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanatım, etrafımdaki ve Güney Alberta'nın fiziksel coğrafyasında bulunan çayır çimenin, nehirlerin akışının ve Kainai toplumunda yetiştirilmiş oluşumun (Katolik yerleşim okullarında bir çocukluk dönemininde) bir yansımasıdır. Geçmiş, günümüz ve hayal dünyası, düşüncelerimi ve fikirlerimi bir araya getirip vücuda, toprağa ve dile karşılık ve referans vermektedir.’’ Faye HeavyShield’’

Alberta Sanat Üniversitesi'ne girdikten sonra, heykel ve geniş alanlarda enstelasyon üzerinde ve ellerini kullanarak çalışması gereken sanatsal stilleri keşfetmeye başladı. Bu eserleri yaratması, ona parçaların arkasında yatan materyal ve konseptlere daha çok ilgilenmesi gerekmekte olduğu hissini verdi.

Heykel entelasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

HeavyShield’ın ‘’body of land’’ gibi birçok belirli alan çalışması ilk kez 2002 yılında oluşturulmuştur. Yüzlerce küçük kağıt konik tipi formlar, bazen yalnız bazen ise çiftler halinde veya gruplar halinde, bir duvara yerleştirilir. Bu formlar ise kırmızı, pembe, mor ve kahverengi tonlarındadır. Renkler insan derisinin dijital görüntülerinden elde edilir, büyütülür ve sonra kağıt üzerine basılır. ’’Body of land’’ çevre, toplum, dil ve tarihin kalıcılığını göstermeye çalışır.

Bu eserlere genellikle ‘’body of land’’ deki şekiller, suratlar, kıyafetin küçük kareli veya sık sık diğer narin el yapımı nesneler olup olmadığı konusunda çeşitlilikleri gözler önüne sürer. Bu parçaların yaratılışı kefen gibi kendini tekrarlayan külfetlere yol açar ve bu kendini tekrarlayan süreç HeavyShield’in meditasyon ve keşfetmeyi bulduğu süreçtir.

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Daima önemli bir ilham kaynağı olan HeavyShield'in Blood rezervasyonundaki yaşamı ve Blackfoot soyundan gelişi sürekli işlerinde boy göstermektedir. 2004 yılında bir duvara yapışan yüzlerce küçük düğümlü bez topundan oluşan kuto'iis ("kan")ı yarattı ve onu kırmızı renkte bir toprak boyasıyla boyadı. ‘’Body of land’’teki düğümlerin kaotik yerleşimi ne benzer bir şekilde, her düğüm bir kan pıhtısını belirtmektedir. Tekrarlayan desen ve düğüm oluşturuluşun ritüelleştirilmesi, hikayelerin yeniden toplanması, dilin, şarkının ve evin sesi olarak tarif edilmiştir.

2007 ve 2008 yılları arasında, HeavyShield Kanada Medeniyet Müzesi, Royal Ontario Müzesi ve Glenbow Müzesi’sin koleksiyonlarından ‘’Blood’’ kenar süslemesi üzerinde çalıştı. Bu cisimlerin müze sınıflandırma sistemlerini inceledikten sonra, genellikle sadece küçük katalog etiketleri ile çekmece sıralarında veya raflarda saklanır halde olduğunu keşfetti. Bu çalışma sırasında ayrıca nesneleri yaratan insanların (özellikle de kadınlar olmak üzere), kendisinin ve ailesinin genetik ve tarihsel olarak ilişkili olduğu insanlar hakkında düşündü. Bu çalışmadan elde edilen tek parça eser ise dokumasız beyaz tohum boncuklarının on iki bağlı sayfasından oluşan, metinsiz bir kitap olan ‘’hours’’(2007)dır.

Hristiyan sembolizmi[değiştir | kaynağı değiştir]

HeavyShield'in aldığı Katolik eğitimi ve Hristiyanlığın Blood Reserve üzerindeki önemi çalışmalarında görünmeye devam etmektedir. Çizimler ve heykeller 1990'ların ortalarında ortaya çıkan Gri Rahibeler tarından giyilen ipek atkılardan esinlenerek yapılan ‘’heart hoof horn’’ ve aynı şekilde ibadete işaret eden entelasyon parçası ‘’Now I Lay Me Down’’ Katolik ritüellerini ve ibadeti yansıtan bir duvar üzerine yerleştirilen yarı-soyut yazı tiplerini göstermektedir. ‘’Now ı lay me down’’, Toronto'da bulunan Santral'deki, 1994 yılında düzenlenen "Melek Bahçesi" sergisinde bulunan eserlerinin bir parçasıydı.

Feminizm[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'lı yıllarda HeavyShield, Kanada Feminist Sanat Hareketinin öncülerinden biriydi. On yıllık sürede sayısız eser kadınsılık ve kadınlık üzerine yansıdı. 1993 yılında ‘’sistersi’’ı yaptı. Bu eserde ,altı tane yönleri dışa doğru olan topuğu ayakkabının oluşturduğu bir çember vardır. Bu entelasyon HeavyShield ve onun beş kardeşini ve aynı zamanda kadının gücünü temsil etmektedir. Bu ayakkabı simgesini yeniden kullanarak 1994 yılında, bu sefer yirmi tane kadının ve kızın ayakkabılarını mat siyah rengine boyayarak bir araya getirmiştir. Eserin ismi ise ‘’everywoman’’dır. ‘’Everywoman’’ı sergileyişi, HeavyShiled’ın her bir çift ayakkabı üzerine çerçeveli siyah beyaz panellerle kendi sözlerini kullandığı ilk eseridir.

Çevre çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Alberta'da büyüdüğünden, HeavyShield iki nehre yakın yaşıyordu: The Oldman ve The Belly. Oldman'da çocukken kardeşleriyle birlikte oynayarak zaman geçirirdi ve 2004 yılında o nehirleri, siyah ve beyaz fotokopileriyle oluşturup ismini de ‘’Oldman bir nehirdir.’’ koyduğu fotoğraflarla kayıt altına almıştır.

‘’Dijital görüntüler alarak, yazı yazarak ve çizim yaparak, zamanımı nehirlerde geçirdim- vücutlarımızın ve geçmişlerimizin üzerindeki etkisi- kaydetmiş ve tekrar canlandırmış oldum. Ve seyahatlerim boyunca, bölgenin fikri ve dokusu ile olan bu etkileşim bölgeye özgü bir hale geldi.’’

Bir elmas gibi şekillendirilen parça, bir yarısı çayırın çini şeklindeki resminden ve bir diğer yarısı düşüncelerinin yazıya dökülmüş halini içeren geniş dijital baskı kolajının bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu çalışma 2005 yılında Alberta Bienali'nde sergilendi.

2004 yılında HeavyShield, Old River’dan getirdiği taş ve dallardan oluşturduğu bir entelasyon ve bir performans olan ‘’camouflage’’ı yarattı. Ayrıca bu eser Blackfoot sözlüğünde bulunan nehir resimlerini ve yazılarını içererek St. Croix River kıyısına yapıldı. Eseri orada bırakınca, üç hafta sonra parçaların çoğu dağıldı, bozuldu ya da gelgit tarafından taşındı. Bu parça Samuel de Champlain’in gelişinin 400. yıl dönümünde yapıldı ve oradan nakli değişim temalarını bizlere sunmuştur.

Önemli koleksiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Eiteljorg Museum of American Indians and Western Art
  • Heard Museum
  • National Gallery of Canada

Önemli ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Eiteljorg Fellowship for Native American Fine Art, 2009, Eiteljorg Museum of American Indians and Western Art.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • HeavySheild, Faye. venus as torpedo. Dunlop Art Gallery Publications, 1996.
  • Maclear, Kyo and Kathryn Walter. Private Investigators: Undercover in Public Space. Banff Centre Press, 1999.
  • Smith, Paul Chaat. Faye HeavyShield: Blood. Southern Alberta Art Gallery, 2005.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lee-Ann Martin. Faye HeavyShield: In the Blood. Art Quantum, pp. 71-79. Eiteljorg Museum, 2009. ISBN 978-0-295-98996-9
  • "Faye Heavyshield (b. 1953)". Other Selected Contemporary First Nations Artists. Canadian Art. Retrieved 10 March 2011.
  • "Faye Heavyshield". Artist's Page. The National Gallery of Canada. 2010. Retrieved 10 March 2011
  • "Mentor in Residence: Faye HeavyShield". Mentor in Residence. Mentoring Artist's For Women's Art. 2005. Retrieved 10 March 2011.
  • Arthur Renwick (1994). "Faye HeavyShield: Into the Garden of Angels". Writing. Center for Contemporary Canadian Art. Retrieved 10 March 2011.
  • "Faye Heavyshield: Untitled". Artwork Page. National Gallery of Canada. Retrieved 10 March 2011.