Sportmenlik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fair play sayfasından yönlendirildi)

Sportmenlik[1] ya da sportif erdem (İngilizce: Fair-Play),[2] sporda kurallara uymaktan da öte belli bir davranış tarzını sergileyen bir terim. Rakibe saygı ve ona fizyolojik ve psikolojik açıdan zarar vermeme özentisidir. Rakip, bir düşman olarak değil, oyunun bir parçası olarak görülür ve yoğun mücadelede bile rakibin onuruna saygı duyulur. Fair-Play, oyunda hileye ve şiddete başvurmamak anlamına da gelmektedir.

Fair-Play’in başlıca kuralları şöyledir:

  • Oyun kurallarına uymak
  • Rakibi oyunun bir parçası olarak görmek
  • Oyun koşullarında şans eşitliğini kollamak
  • Kazanınca zaferi kötüye kullanmamak, yenilince sonuca ve kazanana saygı göstermek
  • Kazananı tebrik etmek

Fair-Play, sporun dışında başka alanlarda da kullanılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İbrahim, Yıldıran (2004). "Fair Play: Kapsamı, Türkiye'deki Görünümü ve Geliştirme Perspektifleri". Gazi Beden E¤itimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 16 (9). 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. Fair Play’e uygun davranışların, genellikle centilmenlik, sportmenlik ya da efendilik sözcükleriyle karşılandığı Türkiye’de, doğrudan Fair Play kavramının kullanıldığı ve tamamen Fair Play’e ilişkin ilk kaynak, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tercüme ettirilerek 1974 yılında yayımlanan, "Sporda Erdemlik – Fair Play" (Çev.: M. Ateşoğlu) adlı eserdir. Böylece, Fair Play kavramı Türkçe literatüre "sporda erdemlik" olarak girmiş, sonraları "sportif erdem" (Erdemli, 1992: 180). kullanımı benimsenmiştir. 
  2. ^ "Güncel Türkçe Sözlük - Türk Dil Kurumu". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2015.