Fırat araptavşanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Euphrates jerboa veya bilinen adıyla Fırat Araptavşanı (Scarturus euphratica) Dipodidae familyasından ve Scarturus cinsinden bir kemirgendir.[1] Karakteristik olarak zıplayan kemirgenler olarak bilinirler. Pakistan, Afganistan, İran, Irak, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Suriye ve çok az da olsa güneydoğu Türkiye'de bulunurlar.[2] Fırat Araptavşanı'nın doğal habitatları yarı çöller, subtropikal veya tropikal kuru ova otlak ve sıcak çöllerdir.[3]

Fırat Araptavşanı, orta büyüklükte bir tavşan ırkıdır. Türkiye'nin doğu bölgelerinde yetiştirilir. Tarihçesi oldukça eskiye dayanmaktadır ve bu ırk, Türkiye'de yüzyıllardır avcılık ve et amaçlı yetiştirilmektedir. Fırat Araptavşanı, avcılık yetenekleri ve dayanıklılığıyla tanınır. Genellikle dağlık ve ormanlık alanlarda bulunur.

Bu tavşan ırkının fiziksel özellikleri dikkate değerdir. Fırat Araptavşanı, orta uzunlukta ve kaslı bir vücuda sahiptir. Başının üzerinde uzun ve yatık kulakları bulunur. Genellikle kahverengi-gri veya kahverengi tonlarındaki tüylere sahiptir. Ayrıca, iri gözlere ve genellikle kısa bir kuyruğa sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Scarturus euphraticus (ASM Mammal Diversity Database #1001970)". Mammal Diversity Database. American Society of Mammalogists. 3 Aralık 2022. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2023. 
  2. ^ Arslan, Atilla (2012). C-banding and Ag-NOR Distribution Patterns in Euphrates Jerboa, Allactaga Eupharatica. ArticleReach. Web. Mammalia Winter 76.4. s. 435. 
  3. ^ Kryštufek, B (2008). Allactaga Euphratica. IUCN Red List of Threatened Species. N.p. 20 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023.