Eğitim Hakkında İmparatorluk Genelgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1940'taki İmparatorluk Kararnamesinin 50. yıldönümünü kutlayan Hatıra puluları

Eğitim Hakkında İmparatorluk Genelgesi (教育ニ関スル勅語, Kyōiku ni Kansuru Chokugo) ya da kısaca IRE, Japonya İmparatorluğu'nda eğitimin yol gösterici ilkelerine ilişkin hükûmet politikasını ifade etmek üzere 30 Ekim 1890 tarihinde Japonya İmparatoru Meiji tarafından imzalanmıştır. Bu 315 karakter belge tüm önemli okul etkinliklerinde yüksek sesle okunurdu ve öğrencilerin bu metni çalışıp ezberlemeleri gerekirdi.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Meiji Restorasyonu]]'nun ardından, Meiji hükümeti liderliği, imparatorluk kurumu merkezli siyasi sistemin desteklenmesi ve meşrulaştırılması ile hızlı modernleşme (batılılaşma) ortak hedeflerini vurgulama ihtiyacı hissetti. 1870'ler ve 1880'lerde Motoda Nagazane ve diğer muhafazakârlar, eğitim ve genel ahlak için bir rehber olarak Konfüçyüsçülük ilkelerinin yeniden canlandırılması için bastırdılar; ancak Inoue Kowashi ve Japonya'nın 'modernleşmesinin' diğer savunucuları bunun eski feodal düzene dönüşü teşvik edeceğini düşündüler ve "imparator merkezli" bir felsefe için bastırdılar. Başbakan Yamagata Aritomo, Motoda Nagazane ve diğerlerinin katkılarıyla büyük ölçüde Inoue Kowashi tarafından yazılan bir uzlaşma metni olan Rescript'in hazırlanmasına izin verdi.

Rescript yayınlandıktan sonra İmparator Meiji'nin portre ile birlikte ülkedeki tüm okullara dağıtıldı.

Metin[değiştir | kaynağı değiştir]

Metin Klasik Japonca'da şöyledir:[1]

朕󠄁惟フニ我カ皇祖皇宗國ヲ肇󠄁ムルコト宏遠󠄁ニ德ヲ樹ツルコト深厚ナリ我カ臣民克ク忠ニ克ク孝ニ億兆心ヲ一ニシテ世世厥ノ美ヲ濟セルハ此レ我カ國體ノ精華ニシテ敎育ノ淵源亦實ニ此ニ存ス爾臣民父母ニ孝ニ兄弟ニ友ニ夫婦󠄁相和シ朋友相信シ恭儉己レヲ持シ博󠄁愛衆ニ及󠄁ホシ學ヲ修メ業ヲ習󠄁ヒ以テ智能ヲ啓󠄁發シ德器󠄁ヲ成就シ進󠄁テ公󠄁益󠄁ヲ廣メ世務ヲ開キ常ニ國憲ヲ重シ國法ニ遵󠄁ヒ一旦緩󠄁急󠄁アレハ義勇󠄁公󠄁ニ奉シ以テ天壤無窮󠄁ノ皇運󠄁ヲ扶翼󠄂スヘシ是ノ如キハ獨リ朕󠄁カ忠良ノ臣民タルノミナラス又󠄂以テ爾祖󠄁先ノ遺󠄁風ヲ顯彰スルニ足ラン

斯ノ道󠄁ハ實ニ我カ皇祖皇宗ノ遺󠄁訓ニシテ子孫臣民ノ俱ニ遵󠄁守スヘキ所󠄁之ヲ古今ニ通󠄁シテ謬ラス之ヲ中外ニ施シテ悖ラス朕󠄁爾臣民ト俱ニ拳󠄁々服󠄁膺シテ咸其德ヲ一ニセンコトヲ庶󠄂幾󠄁フ

明治二十三年十月三十日

御 名 御 璽

Türkçeye çevirisi:[2]

Bilin, tebaamız:

İmparatorluk Atalarımız İmparatorluğumuzu geniş ve ebedi bir temel üzerine kurmuş ve erdemi derin ve sağlam bir şekilde yerleştirmiştir; sadakat ve evlat dindarlığında her zaman birleşen tebaamız nesilden nesile bunun güzelliğini göstermiştir. Bu, İmparatorluğumuzun temel karakterinin görkemidir ve eğitimimizin kaynağı da burada yatmaktadır.

Sizler, tebaamız, anne ve babanıza sadık, kardeşlerinize şefkatli olun; karı ve koca olarak uyumlu olun; dost olarak doğru olun; alçakgönüllülük ve ılımlılıkla hareket edin; herkese yardım elinizi uzatın; öğrenmeye devam edin ve sanatları geliştirin ve böylece entelektüel yeteneklerinizi geliştirin ve ahlaki güçlerinizi mükemmelleştirin; ayrıca kamu yararını ilerletin ve ortak çıkarları teşvik edin; her zaman Anayasaya saygı gösterin ve yasalara uyun; acil bir durum ortaya çıkarsa, kendinizi Devlete cesurca sunun; ve böylece İmparatorluk Tahtımızın refahını koruyun ve sürdürün gök ve yer ile eşdeğerdir.

Böylece sadece Bizim iyi ve sadık tebaamız olmakla kalmayacak, aynı zamanda atalarınızın en iyi geleneklerini de yüceltmiş olacaksınız. Burada ortaya konan Yol, gerçekten de İmparatorluk Atalarımızın miras bıraktığı, hem Onların Torunları hem de tebaaları tarafından uyulması gereken, tüm çağlar için yanılmaz ve her yerde doğru olan öğretidir. Dileğimiz, aynı erdeme erişebilmemiz için siz tebaamızla ortaklaşa olarak bu öğretiyi tüm saygımızla yürekten benimsememizdir."

Detaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

Buyruk, Konfüçyüsçülük'ün geleneksel ideallerini zorlamış ve 1930'lu ve 40'lı yıllarda militarizmin yükselişine birçok yönden katkıda bulunmuştur.[2] Buyruk, halktan "kamu yararını daha da ilerletmelerini ve ortak çıkarları teşvik etmelerini; Anayasa'ya her zaman saygı göstermelerini ve yasalara uymalarını; acil bir durum ortaya çıkarsa, kendinizi cesurca Devlete sunmalarını; ve böylece İmparatorluk Tahtımızın refahını gök ve yer ile eş zamanlı olarak korumalarını ve sürdürmelerini" talep etmiştir.

Genelgenin temelinde Japonya'nın eşsiz kokutai (hükûmet sistemi), yardımsever yöneticiler ve sadık tebaa arasındaki tarihi bağa dayanıyordu ve eğitimin temel amacı, özellikle sadakat ve evlat dindarlığı gibi erdemleri geliştirmekti.

İkinci Dünya Savaşı'nın Asya'da sona ermesi ve Japonya'nın teslim olmasının ardından, Amerikan işgal yetkilileri İmparatorluk Senedi'nin okullarda resmi olarak okunmasını yasakladı ve Ulusal Diyet 19 Haziran 1948'de resmen yürürlükten kaldırdı.

Kikuchi Dairoku ve Eğitim Üzerine İmparatorluk Kararnamesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1907 yılında Kikuchi Dairoku, Londra Üniversitesi tarafından Şubat ayının ortasından itibaren yaklaşık beş ay boyunca eğitim üzerine dersler vermek üzere davet edildi. Derslerinin ana odağı Eğitim Üzerine İmparatorluk Kararnamesiydi. Ders verme talebi ilk olarak o sırada Londra'da büyükelçi olan Hayashi Tadasu'ya iletildi (Aralık 1905'ten itibaren). İlk başta Sawayanagi Matsutaro dersleri verecekti, ancak Londra'ya giderken Roma'da geri çağrıldı ve onun yerine Kikuchi dersleri verdi. Derslere hazırlık olarak İmparatorluk Rescript'ini İngilizceye çevirdi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ sekicho (29 Eylül 2002). "Imperial Rescript on Education". Everything2. 2 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Imperial Rescript On Education". University of Pittsburgh - Japan. 14 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.