ext3

Vikipedi, özgür ansiklopedi

ext3 dosya sistemi, ext2'nin bütün özelliklerine sahip bir dosya sistemidir. Aradaki temel fark, günlükleme özelliğinin eklenmiş olmasıdır. Böylece, herhangi bir sistem çökmesi esnasında, geri kurtarma zamanı kısaltılır ve performans artışı sağlanır. ext3, ext2'den daha popüler olmuştur. ext3 dosya sisteminiyse ext4 dosya sistemi takip etmiştir.

Günümüzde Windows üzerinden de ext3 dosya sistemlerine erişmek mümkün olmaktadır. Örneğin Linux dosyalarına Windows'tan ulaşma yazılımları ile bu işlem kolayca yapılabiliyor.

Faydaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Her ne kadar performansı diğer GNU/Linux dosya sistemleri olan JFS, ReiserFS ve XFS 'ye göre az olsa da Ext3 'ün en büyük avantajı ext2 kullananların hiçbir yedekleme yapmadan ext3'e geçebilmeleri oldu.

ext3 aynı zamanda rakiplerine göre daha az işlemci kullanıyordu ve güvenlik daha çok düşünülmüştü.

Boyut sınırları[değiştir | kaynağı değiştir]

Blok boyutu En büyük dosya En büyük disk bölümü
1 KiB 16 GiB <2 TiB
2 KiB 256 GiB <4 TiB
4 KiB 2 TiB <8 TiB
8 KiB 2 TiB <16 TiB

Kayıt tutma (Günlük) seviyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ext3 'ün, Ext2 'ye göre en önemli farkının günlükleme özelliğidir. GNU/Linux kullanırken Ext3 dosya sisteminde uygulanabilecek 3 günlükleme seviyesi vardır, bunlar:

Journal (düşük riskli)
Meta bilgisi ve dosya içeriğini önce günlüğe yazdıktan sonra kararlı olan veriyi dosya sistemine yazar. Çünkü günlük disk üzerinde sürekli devam eden bir yapıdadır, bu bazı durumlarda performansı arttırır. Başka bir bakış açısıyla bu performans için çok kötüdür, çünkü veri iki sefer yazılır, ilk olarak günlüğe sonra da dosya sistemine.
Ordered (orta riskli)
Bu yöntemde sadece meta verileri günlüğe yazılır, dosya içeriği için günlük tutulmaz. Meta verileri ve dosya içeriği diske yazılmadan önce birbirleriyle ilişkilendirildikleri için dosya içeriği garantidedir. Bu seçenek birçok GNU/Linux dağıtımında varsayılan olarak gelmektedir.
Writeback (yüksek riskli)
Bu yöntemde de sadece metaların günlüğü tutulur, dosya içeriklerinin tutulmaz. Burada günlükte bir ilişkilendirme yapılmadığından sorunlar çıkabilir. Örneğin dosya içeriği yazılmadan hemen önce günlük değişebilir bu durumda günlükteki kayıt ile diskteki veri farklı yapıda olacaktır. Bu durumda günlük kurtarması yapıldığında, dosyaların eski sürümleri aniden ortaya çıkacaktır. Birçok durumda günlük ve veriler arasında eşleştirme yapılmalıdır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]