Europa'nın kaçırılışı mozaiği (Zeugma)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Europa'nın Kaçırılışı mozaiği, Zeugma antik kentinde, günümüzde Birecik Barajı'nın suları altında kalmış olan villanın taban mozaiğidir.

MS 2. yüzyıl sonları ile 3. yüzyıl başlarına tarihlenir.[1] 2000 yılında Gaziantep Müzesi tarafından yürütülen kurtarma kazılarında bulundu. Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenmektedir. Yunan tanrısı Zeus'un boğa kılığına girerek beğendiği bir kadını kaçırışını anlatır.

Mitolojik öyküye göre Zeus, altın rengi bir boğa şekline girip, güzel bir Suriyeli kız olan Europa'nın arkadaşları ile çiçek topladığı bahçenin etrafında gezinmeye başlamıştı. Kızlar boğayı sevimli bulup, ona yaklaşarak sevmişler; güzel Europa önüne yatan boğanın sırtına binmişti. Arkadaşları da sırtına bineceği sırada boğa ayaklanıp denize doğru koşarak onu kaçırdı.[2]

Mozaikte, yerde oturan iki kadın betimlenmiştir. Kol ve omuzlarını açıkta bırakan rahat kıyafet giymiş iki kadından sağdaki Europa'dır. Hemen solunda ona doğru bakan bir boğa vardır. Soldaki kadın ise hemen sağında bulunan kanatlı pantere doğru bakmaktadır.[3]

Sahnenin çevresini karşılıklı basamaklı üçgenler dizisi ve onunda içinde kırmızı renkte bir şerit sınırlamaktadır. Mozaik panoyu etrafı kare ve dikdörtgenler içerisine yerleştirilen çok çeşitli geometrik bezemelerden oluşan geniş bir kuşak çevreler.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kavrakoğlu, Füsun (18 Şubat 2014). "Belkıs - Zeugma". Füsun Kavrakoğlu. 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 
  2. ^ "Europa". zeugma.org.tr. 29 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 
  3. ^ Gürses, Emel (2019). "Tarih, estetik ve toplumsal cinsiyet: Zeugma mozaiklerinde kadın imgesi". Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2022. 
  4. ^ Şahin, Mehmet (2010). "Mozaik sanatı, Antakya ve Zeugma mozaiklerinin resim analizleri". Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü yüksek lisans tezi.