Eugenius Johann Christoph Esper

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eugenius Johann Christoph Esper

Eugenius Johann Christoph Esper (2 Haziran 1742 - 27 Temmuz 1810), Alman bir zoolog ve doğa bilimciydi. Bavyera'nın Wunsiedel kentinde doğdu ve Erlangen Üniversitesi'nde zooloji profesörü olarak görev yaptı.

Hayatı ve çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Eugen ve kardeşi Friedrich, amatör botanikçi babaları Friedrich Lorenz Esper tarafından erken yaşta doğa tarihi ile tanıştırıldı. Botanik profesörü Casimir Christoph Schmidel (1718-1792) tarafından teoloji eğitimini bırakmaya teşvik edilen Eugen Esper, bunun yerine doğa tarihi eğitimi aldı.

Erlangen Üniversitesi'nde 1781 yılında "De varietatibus specierum in naturale productis" başlıklı teziyle felsefe doktorasını aldı. Ertesi yıl, üniversitede ilk olarak düşük ücretli bir pozisyon olan olağanüstü profesör olarak ders vermeye başladı. Daha sonra 1797'de felsefe profesörü oldu. 1805'ten itibaren Erlangen'deki doğa tarihi bölümünün başkanlığını yaptı. Onun sayesinde üniversitenin mineral, kuş, bitki, kabuk ve böcek koleksiyonları hızla büyüdü.

Boş zamanlarında Esper kendini doğa bilimleri çalışmalarına ve el yazmaları hazırlamaya adadı. 1776 ile 1807 yılları arasında yayınlanan "Die Schmetterlinge in Abbildungen nach der Natur mit Beschreibungen" (Doğal Haliyle Resimli Kelebekler ve Açıklamaları) adlı bir dizi kitapçığın yazarıydı. Bu kitapçıklar zengin bir şekilde resimliydi; mineraller, kuşlar, bitkiler, kabuklar ve böcekler 438 elle renkli plakada sunuluyordu. 1779-1847 yılları arasında yaşamış Toussaint de Charpentier ile birlikte 1829-1830 yıllarında ikinci bir eser yayınlandı. Bu eser, Linnaeus Sınıflandırma Sistemini takip eden Almanya kelebekleri üzerine önemli bir çalışmadır.

Entomoloji dergisi olan Esperiana, Buchreihe zur Entomologie 1990 yılında kurularak ismi ve çalışmalarını anmaktadır.

Esper'in koleksiyonu şu anda Zoologische Staatssammlung München'de (Münih Zooloji Devlet Koleksiyonu) bulunmaktadır.

Botanik isimlerini atıf yaparken kişinin yazar olduğunu belirtmek için standart yazar kısaltması Esper kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. international Plant Names Index.  Esper.
  • Selected dates in the lepidopterological history at www.lepidopterology.com.
  • Hermann Hacker (1998), Die Typen der von E. J. Ch. Esper (1742–1810) in seinem “Die Schmetterlinge in Abbildungen nach der Natur” beschriebenen Noctuoidea (Lepidoptera). Esperiana, 6.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur: