Ölümcül Labirent

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Escape Room (film) sayfasından yönlendirildi)
Ölümcül Labirent
Ölümcül Labirent
YönetmenAdam Robitel
Yapımcı
Senarist
  • Bragi F. Schut
  • Maria Melnik
Hikâye (eser)Bragi Schut
Oyuncular
Müzik
Görüntü yönetmeniMarc Spicer
KurguSteven Mirkovich
Stüdyo
DağıtıcıSony Pictures Releasing
Çıkış tarih(ler)i4 Ocak 2019 (2019-01-04) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre100 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri[2]
Dilİngilizce
Bütçe$9 milyon[3]
Hasılat$155.7 million[3]
Devam filmiÖlümcül Labirent: Şampiyonlar Turnuvası

Ölümcül Labirent (İngilizce özgün adıyla: Escape Room) Adam Robitel tarafından yönetilen ve Bragi F. Schut ve Maria Melnik tarafından senaryosu yazılan 2019 Amerikan psikolojik korku filmi. Filmde Taylor Russell, Logan Miller, Deborah Ann Woll, Tyler Labine, Jay Ellis, Nik Dodani ve Yorick van Wageningen yer alıyor ve bir dizi ölümcül kaçış odasında gezinmek için gönderilen bir grup insanı konu alıyor.

Filmin gelişimi Ağustos 2017'de başladı, ardından The Maze adı altında oyuncu kadrosuna başlandı. Çekimler 2017'nin sonlarından Ocak 2018'e kadar Güney Afrika'da gerçekleşti.

Escape Room, 4 Ocak 2019'da Amerika Birleşik Devletleri'nde Sony Pictures Entertainment tarafından piyasaya sürüldü ve dünya çapında 155 milyon doların üzerinde hasılat elde etti. Film, atmosferi ve oyuncu kadrosunu öven eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı; ancak tanıdık olay örgüsünü ve öncülünden tam olarak yararlanamamasını eleştirdi. Bir devamı olan Ölümcül Labirent: Şampiyonlar Turnuvası 2021'de gösterime girdi.[4][5]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Farklı geçmişlere sahip altı kişiye bir bulmaca küpü gönderilir: Zoey, bir fizik öğrencisi; Jason, zengin bir günlük tüccar; Ben, bir stokçu; Mike, bir kamyon şoförü; Amanda, Irak Savaşı gazisi ve Danny, bir kaçış odası tutkunudur. Bulmacayı çözdüklerinde, 10.000 $ ödüllü bir kaçış odasına katılmaya davet edilirler. Katılımcılar bir ofis bloğuna gelirler ve Ben sıkılıp ayrılmaya çalışınca, kapı kolu düşerek kapı kilitlenir, mücadelenin başladığını gösterir. İlk iki odadan, dev bir ısıtma fırınından ve bir kış kabininden kaçarlar. Ancak anahtarı bulduktan sonra odalar ölümcül hale gelir. Danny buzlu bir odada buzun içine düşer ve boğulur; Amanda, zeminin bazı bölümlerinin periyodik olarak aşağıdaki derin bir kuyuya düştüğü ters bir bilardo barında aşağı düşerek ölür; Jason, zehirli gazla dolu bir hastane odasındaki bir bulmacayı çözmek için Mike'ı şok ederek öldürür; ve optik illüzyonların ve flaş ışıklarının olduğu bir odada, Ben kaçmak için gereken bir panzehir için Jason'ı öldürür.

Bazı odalar çalan şarkılar, paltolar ve hastane yatakları aracılığıyla oyunculara çeşitli felaketlerden kurtulan tek kişi olduklarını hatırlatır; Mike bir mayın kazasından kurtulmuş, Zoey bir uçak kazasından kurtulmuş, Danny ailesi karbon monoksit zehirlenmesinden öldüğünde hayatta kalmış, Amanda bir EYP patlamasından kurtulmuş, Jason soğuk havada bir gemi kazasından kurtulmuş ve Ben arkadaşlarının öldüğü bir araba kazasından kurtulmuştur. Zoey, oyunun amacının hangi oyuncunun en şanslı olduğunu belirlemek olduğunu fark eder. Ben, bir duvarın kendisini ezmek için içeri doğru hareket ettiği son odadan kaçtıktan sonra, Puzzle Maker'ın tasarladığı oyunu kontrol eden Gamemaster (Oyun Yöneticisi) ile tanışır. Gamemaster, her yıl ortak noktaları olan oyuncuları bulduklarını açıklar (üniversiteli sporcular, bilginler vb) ve zengin izleyiciler oyunun sonucu için bahse girerler, mevcut oyun, önceki felaketlerden tek kurtulanları cezbeder. Oyun Yöneticisi Ben'i öldürmeye çalışır, ancak Zoey araya girer ve birlikte Oyun Yöneticisi'ni öldürürler.

Ben iyileşirken Zoey bir dedektifle birlikte binaya geri döner. Polis Zoey'e inanmaz, çünkü oyunun tüm kanıtları ortadan kaybolmuştur. Vücudunda uyuşturucu olduğu tespit edildiğinden Ben'e de inanmazlar. Zoey duvardaki grafitiye bakarken "Wootan Yu" kelimelerini fark eder ve bunların "Çıkış Yok" anlmına gelen bir anagram olduğunu fark eder ve oyunun bitmediğini anlar. Altı ay sonra, Zoey Ben ile buluşur ve ona diğer oyuncuların ölümlerini günlük kazalar olarak geçen gazete makalelerini gösterir. Ben, Zoey'nin hayatına devam etmesini önerir fakat Zoey reddeder. Manhattan'da listelenmemiş bir binaya işaret eden ipuçlarını Ben'e açıklar. Ben onunla gitmeyi kabul eder. Ancak Puzzle Maker, uçuşlarını yeni bir ölümcül hayatta kalma oyunu yapmaya şimdiden hazırlanır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Escape Room". AMC Theatres. 11 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2018. 
  2. ^ "Escape Room (2019)". British Film Institute. 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2019. 
  3. ^ a b "Escape Room (2019)". Box Office Mojo. 9 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Mayıs 10, 2019. 
  4. ^ Kennedy, Michael (25 Nisan 2020). "Everything We Know So Far About Escape Room 2". ScreenRant. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  5. ^ Nancy Tartaglione; Anthony D'Alessandro (5 Ekim 2020). "Monster Hunter Officially Dated Stateside For December; Escape Room 2 Flees To 2021 – Update". Deadline Hollywood. 5 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]