Erik kırlangıçkuyruğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Erik kırlangıçkuyruğu
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Lepidoptera
Familya: Papilionidae
Cins: Iphiclides
Tür: I. podalirius
Iphiclides podalirius
Linnaeus, 1758

Erik kırlangıçkuyruğu [1](Iphiclides podalirius), Papilionidae familyasından bahçelerde, çayırlık ve açık ormanlık alanlarda yaşayan bir kelebek türü. Çakal eriği (Prunus spinosa) türünün bulunduğu yerlerde ve özellikle meyve bahçelerinde rastlanır.

Dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çiçeğe konmuş olan bir Erik kırlangıçkuyruğu (Iphiclides podalirius)

Avrupa'nın kuzeyi dışında her tarafta yaygındır. Saksonya, Orta Polonya, Anadolu ve Arap Yarım Adası türün yayılış sahası içerisine girer. Alpler'de 1600 m yükseltilerde görülebilir.

Durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tür bazı yıllarda çok görülür. Ancak çakal eriğinin yok edilmesiyle birlikte populasyonlarda çok büyük azalmalar görülmüştür. Bundan dolayı Çekya, Slovakya, Almanya, Macaristan ve Polonya gibi bazı Avrupa ülkelerinde korunmaya alınmıştır.

Yaşam döngüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Tırtılları gülgiller familyasında yer alan elma, erik, alıç ve üvez gibi meyve ağaçlarının yapraklarıyla beslenir. Tırtıl yapraklarda sağlam yapışkan, küçük koruyucu pamuklu bir koza örer. Yeni çıkan tırtılın sırtı iki büyükçe yeşilimsi ve koyu renkli iki küçük yamalıdır. Sonrasında sırtı yeşilimsi ve sarımsı renkle, kenarlarıda çizgili yapıda olur. Yazın tümüyle yeşil renk egemen olurken kış uykusunda kahverengidir. Çeşitli türden düşmanlar tarafından avlanan tırtılların sayısı kış uykusunda azalır.

Iphiclides podalirius, pupa evresi. Yırtıcılardan korunmak için ortama uyumlu bir renk geliştirmiş)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]