Enver Angün

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Enver Angün[1] [2] 1925 yılında İzmir Konak'da dünyaya gelmiştir.Babası Selanik göçmeni Annesi Rodos tarafından göç etmiştir. Boksör Enver Angün 11 kardeş olup ne yazık ki 3 kardeşi ise hastalıkdan õlmüştür.. Babası Hūseyin Angün İzmir ilinin o zamanların en ūnlū Berberidir.. Enver Angün Babası vefat ettikten sonra İstanbul'a tamamen yerleşmişlerdir.

18 Yaşında GALATASARAY Spor Klubu'nde Boks hayatına baslamıştır.Taksim'de yer alan Spor Sergi Sarayı'nda gece maçlarına çıkmıştır.Burada yapılan boks maçlarından sonra lakabı Nakavt Kralı olmuştur. 1946 yılında Olimpiyat Milli Takımına seçilmiştir. Fakat Ekonomik kriterlerden dolayı Türkiye Boks Şubesi çekilince olimpiyatlara gidememiştir ve bundan sonra askere gider. Askeriye de vatani görevine devam ederken Ordu Milli Takımına seçilir.Orada da Ispanyol,Amerikalı ve İngiliz Boksörlerle ringe çıkar ve ringde onları perişan eder.Sonunda Türkiye Ordulararası Şampiyonu olur.Boksta Türkiye şampiyonlukları vardır. Amerikan Donanma Gemileri İstanbul'a geldiğinde oradaki boksörlerle de Spor Sergi Sarayında düzenlenen turnuvalarda oynamıştır.Bu maçlar kategoriye dahil edilmemiştir.Bu turnuvada 30 kez ringe çıkmıştır.Namağlup olarak bitirmiştir.Bir ara ünlü Türk film yönetmeni Osman Faruk Seden kendisine film teklifi yapmıştır.Fakat kendisi boksu ve GALATASARAY'ı çok sevdiği için bu teklifleri kabul etmemiştir.1947 yılında Leyla hanım ile evlenir. Bu evlilikten Nusret,Nadir,Namık ve Bülent isminde 4 evladı olur.. Galatasaray Spor Klubünde 12 yıl boyunca ringlerde hizmetler vermiştir.

Enver Angün Galatasaray Boks Takımıyla kazandığı şampiyonluklardan biri.
Boksör Enver Milli Takım seronomisinde

GALATASARAY Spor Klubü Boks Şubesini kapatılınca Fenerbahçe Başkanı Sn.Rūştū Dağlaroğlu onu transfer eder Orada oynadığı büyük maçları kazanır ve Rūştü bey onu devlet kurumu olan İSKİ'ye sokar.Oradan Emekli olur. Oğlu Bülent Askerlik görevini icra ederken Şehit Dūşūnce YIKILIR Büyük Şampiyon İçine kapanır ve hastalanır.Geçirdiği operasyonlar sonucu 2 ayağını kaybeder. 2001 yılında Vefat etmiştir Hayatı boyunca mücadele ettiği ringlerde 189 maçta 188 galibiyet ve 1 mağlubiyet alır. Aldığı o mağlubiyette de maç esnasında eli kırıldığı için maçı bırakmak zorunda kalır. Yakın arkadaşı Sayın Garbis Zakaryan onun için Eğer Olimpiyatlara gidilseydi Dünya Būyūk bir Efsaneyi Tanıyacaktı diyerek üzüntüsünü ve bu büyük boksörün başarısını gözler önüne serer. Enver Angün 98 kez Milli olmuştur. Kendisi o zamanlarda NAKAVT KRALI[3] olarak anılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "hürriyet gazetesi". 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "cumhuriyet gazetesi". 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Cumhuriyet gazetesi". 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.