Enver İbrahim (müzisyen)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Enver İbrahim
Genel bilgiler
Doğum20 Ekim 1957 (66 yaşında)
Tunus, Tunus
TarzlarKlasik Arap müziği, caz, halk müziği
MesleklerUdi
ÇalgılarUd
Etkin yıllar1991-günümüz
Müzik şirketiEpic, Interscope
İlişkili hareketlerJan Garbarek, Richard Galliano, Barbaros Erköse, John Surman, Dave Holland, Gianluigi Trovesi
Resmî siteanouarbrahem.com

Enver İbrahim (Arapça: أنور ابراهم; d. 20 Ekim 1957), Tunuslu besteci ve udi.

Tunus'un Medina bölgesindeki Halfaouine şehrinde, 20 Ekim 1957'de doğmuştur. Gravürcü ve hattat olan babasının teşvikiyle ud çalışmalarına 10 yaşındayken, Tunus Ulusal Müzik Konservatuvarı'nda ud ustası Ali Sriti ile başlamıştır.[1] Bir müddet sonra kendi bestelerini yazmaya ve birçok farklı kültür merkezinde solo konserler vermeye başladı. Perküsyoncu Lassad Hosni'nin kendisine eşlik ettiği ve yapımcılığını da kendisinin üstlendiği bir albüm çıkarttı. 1981'de Paris'e yaptığı yolculuk çok farklı alanlardan müzisyenlerle tanışmasını sağladı. Thalassa Mare Nostrum adlı balesi için Maurice Béjart ile birlikte ve Costa Gavras'ın filmi Hanna K. için de lavtacı olarak Gabriel Yared ile birlikte çalıştı. 1985'te Tunus'a döndü. Kartaca Film Festivali'nde çalması için kendisine yapılan davet, Liqua 85 grubunu bir araya getirme fırsatını sundu. Bu grubun üyeleri arasında Abdelwaheb Berbech, Erköse Kardeşler, François Jeanneau, Jean-Paul Celea, François Couturier ve daha birçok müzisyen yer alıyordu. Projenin başarısı Brahem'e, Tunus'un Büyük Ulusal Müzik Ödülü'nü kazandırdı. 1987'de Tunus Şehri Müzik Topluluğu’nun (EMVT) müdürlüğüne atandı. Bu dönemdeki belli başlı yapımları, "Leïlatou Tayer" (1988) ve "El Hizam El Dhahbi" (1989) oldu.

Rabeb (1989) ve Andalousiat (1990) ile klasik Arap müziğine dönüş yaptı. Ennaoura el achiqua, hem basında hem de kamuoyunda önemli etki bıraktı. Tunuslu müzisyenler Bekir Semli ve Lassaad Hosni ile birlikte Barzakh'ı kaydetti. 1991 yılında Barbaros Erköse ve Kudsi Ergüner’le Conte de L’Incroyable Amour adlı albümünün kaydını tamamladı.[2] 1994'te Norveçli saksafoncu Jan Garbarek ve Pakistanlı tabla ustası Shaukat Hüseyin ile Madar adlı albümünü çıkarttı. Anouar Brahem, aralarında Nuri Bouzid, Ferid Boughedir, Moufida Tlatli, Iachou Shakespeare ve Mohamed Driss'in yer aldığı yönetmen ve yazarların eserleri için birçok film ve oyun müziği besteledi. Saksofonda John Surman ve basta Dave Holland ile kaydettiği Thimar adlı albüm, Almanya'da Preises der Preis der deutschen Schallplattenkritik adlı ödülü kazandı, İngiliz dergisi Jazz Wise tarafından da Yılın En İyi Caz Albümü seçildi.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Harris, Craig. "Anouar Brahem: Biography". Allmusic. Erişim tarihi: 11 Aralık 2010. 
  2. ^ "Biography ANOUAR BRAHEM" (PDF). beitalhikma.tn. 5 Eylül 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]