İçeriğe atla

English Heritage

Vikipedi, özgür ansiklopedi
English Heritage
English Heritage logosu
Harita
ÖncülEnglish Heritage olarak da bilinen İngiltere Tarihi Binalar ve Anıtlar Komisyonu
Kuruluş1 Nisan 2015 (2015-04-01);
Önceki English Heritage hükûmet kurumu, 1983'te kuruldu
TürHayır kurumu
Kayıt no.1140351
MerkezThe Engine House, Swindon
AlanlarTarihi miras
Üyeler1,34 milyon
Genel MüdürKate Mavor (5 Mayıs 2015'ten itibaren)
Yönetim Kurulu Başkanı
Gönüllü1.872
Resmî siteenglish-heritage.org.uk

English Heritage (Türkçe: İngiliz Mirası, resmi adıyla English Heritage Trust), 400'den fazla tarihi anıt, bina ve yeri yöneten bir hayır kurumudur. Bunlara tarih öncesi alanlar, Orta Çağ kaleleri, Roma kaleleri ve kır evleri dahildir.

English Heritage, bu mülkleri "İngiltere'nin öyküsünü her yıl 10 milyondan fazla insan için canlandırmak" için kullandığını belirtiyor. Portföyünde Stonehenge, Dover Kalesi, Tintagel Kalesi ve Hadrian Duvarı'nın en iyi korunmuş kısımları bulunmaktadır. English Heritage ayrıca, etkili tarihi figürleri belirli binalara bağlayan Londra Mavi Plaket projesini de yönetmektedir.

English Heritage ilk olarak 1983'te kurulduğunda, ulusal miras koruma sistemini yürüten ve bir dizi tarihi malı yöneten, resmi olarak İngiltere Tarihi Binalar ve Anıtlar Komisyonu olarak adlandırılan, İngiliz Hükûmeti'nin bakanlık dışı bir kamu organının işletme adıydı.[2] Devletin tarihi mirasın korunmasına uzun süredir dahil olmasından ortaya çıkan mevcut organların rollerini birleştirmek için kurulmuştur. Kuruluş, 1999'da İngiltere Tarihi Anıtlar Kraliyet Komisyonu ve Ulusal Anıtlar Kaydı ile birleşerek İngiltere'nin tarihi çevresinin tanımlanması ve araştırılması için kaynakları bir araya getirdi.

1 Nisan 2015'te English Heritage iki bölüme ayrıldı: Eski organizasyonun yasal ve koruma işlevlerini devralan Tarihi İngiltere ve English Heritage'ın işletme adı ve logosunu alan, tarihi mülkleri işletecek olan English Heritage Trust (İngiliz Mirası Vakfı).[2][3][4] İngiliz hükûmeti, tarihi mülkler devletin mülkiyetinde kalacak olmasına rağmen bağımsız bir vakıf olarak kurulmasına yardımcı olmak için bu yeni hayır kurumuna 80 milyon sterlin hibe etti.

  1. ^ "English Heritage announces social policy expert Gerard Lemos as its next Chair". English Heritage. English Heritage Trust. 23 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2022. 
  2. ^ a b "Our History". English Heritage. English Heritage Trust. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2015. 
  3. ^ "New Era for English Heritage". English Heritage. English Heritage Trust. 16 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2015. 
  4. ^ Lean (28 Şubat 2015). "Does our history have a future in the hands of the English Heritage Trust?". The Telegraph. 12 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2015. 

Konuyla ilgili yayınlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]