Endonezya-Sri Lanka İlişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Endonezya-Sri Lanka ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Indonesia ve Sri Lanka

Endonezya

Sri Lanka

Endonezya ve Sri Lanka, 1952'de diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ulus da bazı kültürel benzerlikleri paylaşıyor.[1] Endonezya ve Sri Lanka, Dünya Ticaret Örgütü üyesidir . Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyeleridirler. Endonezya'nın Kolombo'da bir büyükelçiliği, Sri Lanka'nında Jakarta'da bir büyükelçiliği var.

Sri Lanka'daki TİKK ayrılıkçılığına ilişkin olarak Endonezya, Sri Lanka'nın toprak bütünlüğü ve ulusal birliğine desteklerini ifade etti. Endonezya ayrıca Sri Lanka'da barış ve istikrara yönelik ulusal uzlaşma sürecini de desteklemektedir.[2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

İki ulus arasındaki ilişki, Hindistan alt kıtası ve Sri Lanka'dan Endonezya takımadalarına Hinduizm ve Budizm etkilerinin gelmesiyle damgasını vuran MS 5. yüzyılda daha erken başladı.[3] Eski Endonezya ve Sri Lanka'nın Hindu-Budist krallıkları, Srivijaya İmparatorluğu döneminde MS 9. ila 12. yüzyıllarda diplomatik temasları arttırdı. Bu süre zarfında, Budizm her iki ulusun da ana diniydi. Sri Lanka'nın Endonezya Büyükelçisi'ne göre, Sri Lanka'yı ziyaret eden bir Endonezya kralı hediye olarak bir bebek fil sundu.[4]

Her iki ülke de Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nin (VOC) kontrolü altına girdiğinden, aralarındaki etkileşimler 17. ve 18. yüzyıllarda büyüdü. Sri Lanka, 1656'dan 1796'ya kadar Seylan'daki Hollanda döneminde VOC'nin bir parçasıydı. 17. yüzyılda Endonezya, Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nin kontrolü altındaydı ve VOC'nin genel merkezini barındırıyordu. Daha sonra Hollanda Doğu Hint Adaları'nda İkinci Dünya Savaşı'na kadar bir Hollanda kolonisi olarak kaldı. 18. yüzyılda, Endonezya takımadalarının Hollanda yönetimine karşı çıkan Cava Mataram, Madura ve Sulawesi'den birçok kral, prens ve asker Sri Lanka'ya sürgün edildi. Endonezyalı sürgünlerin torunları, Sri Lanka'da atalarını Java, Madura ve Sulawesi'ye kadar takip edebilen Endonezya-Malay topluluğunu kurdular. Örneğin, Kandy Krallığı için savaşan Karaeng Sangunglo adlı bir asker, bir Bugis asilzadesiydi.[1]

Endonezya ve Sri Lanka, 2 Ağustos 1952'de ilk diplomatik ilişkiler kurdular. 1955'te Endonezya ve Sri Lanka'nın Hindistan, Pakistan ve Burma ile birlikte Bandung Konferansı'nı başlatmasıyla ilişkiler daha da iyileşti.[3] 1962'de, Kolombo'daki Endonezya Konsolosluğu ofisinin statüsü büyükelçilik olarak yükseltildi. Ofis ayrıca 2 Eylül 1975 tarihinden itibaren Maldivler için Endonezya temsilciliği olarak hizmet vermekte.

Ekonomi ve ticaret[değiştir | kaynağı değiştir]

Sri Lanka-Endonezya İş Konseyi, ikili ticaret, yatırım ve turizme teşvik etmek için 30 Ağustos 1991'de kuruldu.[4]

2012'den beri her iki ülke de askeri, kültür, tarım ve su ürünleri yetiştiriciliği dahil olmak üzere ikili işbirliği sektörlerini artırma konusunda anlaştılar.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 2013'te Endonezya ve Sri Lanka, Asya-Afrika Konferansı'nı anmak için Bandung'daki Merdeka Binası'nda diplomatik ilişkilerin 60. yıldönümünü andı. Bu etkinlik aynı zamanda geleneksel kukla performansının kültürel işbirliğiyle de kutlanıyor; Sri Lankalı ruukada ile Endonezya wayang golek.[1]

Elçilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Endonezya Cumhuriyeti'nin Kolombo Büyükelçiliği Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki diplomatik misyonudur ve aynı zamanda Maldivler Cumhuriyeti'nin de diplomatik misyonudur.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "60 Tahun Hubungan Indonesia-Sri Lanka: Bersahabat dalam Politik, Ekonomi dan Sosial Budaya" (Endonezyaca). Ministry of Foreign Affairs of Indonesia. 28 Nisan 2013. 19 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2014.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "KemenluSL" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ "Indonesia Tegaskan Dukungan atas Keutuhan Wilayah Sri Lanka" (Endonezyaca). The Global Review. 9 Aralık 2011. 19 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2014. 
  3. ^ a b "Hubungan Indonesia-Sri Lanka Terjalin Sejak Abad Lima" (Endonezyaca). Rakyat Merdeka online. 27 Nisan 2013. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2014.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "RMOLSL" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ a b "Sri Lanka confident of increased ties with RI". The Jakarta Post. 5 Şubat 2013. 8 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2013.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "JakartaPost" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  5. ^ "Indonesia". Ministry of Foreign Affairs Sri Lanka. 2 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  6. ^ "Diplomatic Corps". Ministry of Foreign Affairs Republic of Maldives. 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]