Emmanuel Bob-Akitani

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Emmanuel Bob-Akitani Union des Forces de Changement Partisi kurucu üyesi ve genel başkan yardımcısı
Kişisel bilgiler
Doğum 18 Temmuz 1930
Aneho
Ölüm 16 Mayıs 2011 (81 yaşında)
Partisi Union des Forces de Changement (UFC)

Emmanuel Bob-Akitani (18 Temmuz 1930, Aneho - 16 Mayıs 2011), Togolu siyasetçi. Afrika ülkesi Togo'da bulunan Union des Forces de Changement (UFC) partisinin onursal başkanı olan Bob-Akitani, 2003 ve 2005 yıllarında gerçekleştirilen genel seçimlerde muhalefetin devlet başkan adayı olarak yer almış ancak sonuca ulaşamamıştır.

Union des Forces de Changement partisinin kurucuları arasında yer alan Bob-Akitani, kuruluş sonrasında partisinin genel başkan yardımcılığını üstlenmiştir. 2003 devlet başkanlığı seçimlerinde partisinin adayı olan Gilchrist Olympio Togo'da oturmadığı gerekçesiyle adaylığı kabul edilmeyince, partisi tarafından devlet başkanlığına aday gösterilmiş ancak o döneme kadar ülkeyi diktatör bir rejim ile yöneten Gnassingbé Eyadéma'ya karşı kaybetmiştir. Gnassingbé Eyadéma'nin 2005 yılında hayatını kaybetmesi sonucu erken seçimlerde tüm muhalif partilerin tek adayı olarak bu kez de oğlu Faure Gnassingbé ile başkanlık yarışına giren Bob-Akitani aynı şekilde yeterli oy oranına ulaşamayarak seçimleri kazanamamıştır. Bob-Akitani gerçekleştirilen her iki seçimde de ciddi seçim hilelerin gerçekleştirildiğini ve sonuçların etkilendiğini ifade etmiştir.

Union des Forces de Changement (UFC) partisinin 2008 yılında gerçekleştirdiği genel kurulda, Bob-Akitani onursal başkanlığa layık görülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]