Emilio Sala

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Elio Salya olarak da bilinen Emilio Sala (Ukraynaca: Еліо Саля; 30 Nisan 1864, Milano - 10 Ocak 1920, Milano'da), çalışma hayatının çoğunu Ukrayna'nın Kiev kentinde geçiren İtalyan doğumlu bir heykeltıraş ve ressamdı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

1890'da, o ve erkek kardeşi, Saint Petersburg'daki Moika Sarayı'nda çalışmak üzere Rusya'ya[1] davet edildi. Orada iki yıl çalıştıktan sonra, Kiev'de yeni bir müze inşa etme planlarını duydu ve hizmetlerini sundu. İtalyan sanatçılar Rus İmparatorluğu'nda çok popüler olduğu için kabul edildi ve tasarımlar yaratmaya başladı.

1897'den 1905'e kadar, şimdi Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi olarak adlandırılan yer için grifonlar ve aslanlar üretti. Bu proje sırasında mimar Władysław Horodecki ile çok verimli bir çalışma ilişkisi kurdu.[1] Ayrıca Karaite Sinagogu, Ukrayna Ulusal Bankası, St. Nicholas Roma Katolik Katedrali, Igor Sikorsky Kiev Politeknik Enstitüsü ve Ukrayna Ulusal Operası için çeşitli dekorasyonlar tasarladı.

Yine de tartışmasız en iyi bilinen çalışması Chimaeras'lı Ev'dir (yine Horodecki tarafından tasarlanmıştır); Sala'nın fillerin, panterlerin, gergedanların, dev kurbağaların ve diğer egzotik hayvanların fantastik beton çizimlerini yaptığı gösterişli Art Nouveau tarzı bir binadır.

Mimari çalışmalarına ek olarak, bir sanat okulunda[1] ve bir ticaret kolejinde heykel öğretmenliği yaptı. Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde, altı yıl sonra öldüğü Milano'ya döndü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Brief biography 1 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. @ National Art Museum of Ukraine.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Emilio Sala (sculptor) ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur