Elisabeth Irwin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Elisabeth Antoinette Irwin (29 Ağustos 1880, Brooklyn, New York – 16 Ekim 1942, Manhattan, 62 yaşında) Little Red School House'un kurucusuydu. Bir eğitimci, psikolog, reformcuydu ve hayat arkadaşı Katharine Anthony ve evlat edindikleri iki çocukla birlikte yaşıyordu. Psikolojiye dair çalışmaları ile yarattığı etkisi, yirminci yüzyılın başlarındaki Amerikan eğitimini dönüştürmeye yardımcı oldu.

Yaşamı ve Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Irwin, Brooklyn'de William Henry Irwin ve Josephina Augusta Easton'ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası bir pamuk tüccarıydı. Packer Collegiate Institute'a katıldı ve A.B. 1903'te Smith Koleji'nden ve yüksek lisans derecesini 1923'te Columbia Üniversitesi'nden aldı. Feminist entelektüel kulübü Heterodoxy'nin bir üyesiydi. 1912'de Halk Eğitim Derneği kadrosunun bir üyesiyken, Devlet Okulu 64'teki çocuklar için müfredatı gözden geçirmek için çalışmaya başladı. 1921'de Manhattan'da Kırmızı Boyalı Ek Bina'da Küçük Kırmızı Okul Evi müfredatını kurdu. Devlet Okulu 61. Oradaki ve ardından Devlet Okulu 41'deki çalışması, The New York Times için yazdığı bir makalede, "... sözde ilerici okulların daha geniş, daha aktif programının devlet okulu koşullarında yürütülebileceğini" gösteren bir deney olarak anlatılıyor. Finansman kesintileriyle karşı karşıya kalan deney sona erecek gibi göründü, ancak bir grup ebeveyn bir dondurmacıda bir araya gelerek onu kendi okulunu kurmaya çağırdı ve mali destek sözü verdi. Eylül 1932'de "Küçük Kırmızı Okul Evi" Bleecker Caddesi'nde kendi binasına kavuştu. İlk başta sadece ilköğretim mevcuttu, ancak 1940'ta bir lise eklendi. Bu program 10 yıl devam etti. Standart müfredatı revize ederek, oyun ve grup etkinlikleri unsurlarını dahil etti ve öğretim yöntemlerini çeşitlendirdi, katı akademik öğrenmeye daha az önem verdi. Mali kaygılar ve diğer itirazlar sonunda 1932'de Irwin'in programını devlet okulundan çıkardı, ancak ilerici eğitim konusundaki fikirlerinin çoğu daha sonra devlet okulu eğitimine uyarlandı. Irwin ayrıca, aşamalı eğitim üzerine bir dizi makale yazarak, bir çocuğun akademik gelişimi kadar sosyal ve duygusal gelişimine de dikkat çekti. Ekim 1942'de New York Hastanesinde öldü. Ortağı Katharine Anthony ve iki evlatlık kızı tarafından kurtarıldı, Plandome, New York'tan Bayan Howard Gresens ve Florida'dan Bayan R.O. Pensacola Bogue. Cenazesi Gaylordsville, Connecticut'ta yapıldı ve burada Bayan Anthony ile birlikte bir yazlık ev tuttular ve kendilerine "Galordsville'in gey hanımları" adını verdiler. Orada Bayan Anthony'nin yanına gömüldü.

Elisabeth Irwin, "Okulların kendini beğenmiş biçimciliği," diye yazmıştı, "onun eleştirel olmayan ve bu nedenle yaratıcı olmayan ruhu, deneye karşı dürüst bir konukseverlikle değiştirilmelidir." İlgili kalabilmek için, yol gösterici eğitim ilkelerinin sürekli olarak yeniden gözden geçirilmesi, güncel sorunlar bağlamında test edilmesi ve mevcut uygulama tarafından yeniden teyit edilmesi gerektiğine inanıyordu. Bu onun en büyük mirası olabilir. LREI, kendini her zaman yeniden icat ederek, yeni fikirleri test ederek ve denenmiş ve gerçek ilkeler üzerinde yeni varyasyonlar bularak kurucusunun ruhuna sadık kalır.

Önemli yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Irwin, Elisabeth Antoinette. 1913. A study of the feeble-minded in a west side school in New York city. Public Education Association of the City of New York.
  • Irwin, Elisabeth Antoinette. 1915. Truancy: A study of the mental, physical and social factors of the problem of non-attendance at school. Public education association of the city of New York.
  • Irwin, Elisabeth Antoinette. 1928. Fitting the School to the Child. The Macmillan Company.
  • Irwin, Elisabeth Antoinette. 1941. And are we tough! (New York teacher). Bank Street College of Education.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Faderman, Lillian (1999), To Believe in Women: What Lesbians Have Done for America - A History, Houghton Mifflin Books, p. 29, ISBN 0-618-05697-1
  • New York Times, p. E7, April 3, 1932 {{Kaynak}}: Missing or empty |title
  • ^ "ELISABETH IRWIN, LONG AN EDUCATOR; Director of Little Red School House in Ble6cker Street for Many Years is Dead BEGAN IN PUBLIC SYSTEM 1,000 Teachers Annually Visit the Progressive Institution for Observation and Study", New York Times, p. 15, October 17, 1942
  • Faderman, Lillian (1991), Odd girls and twilight lovers: A history of lesbian life in twentieth-century America, (p. 23). New York: Penguin.
  • Martinac, Paula (1997). The queerest places: A national guide to gay and lesbian historic sites, (p. 113). New York: Henry Holt and Company.
  • Irwin, Elisabeth and Louis Marks. 1926. Fitting the School to the Child. New York: Macmillan.