Kişisel konumlandırma yardımcısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(El ile kullanılan GPS sayfasından yönlendirildi)
Taşınabilir bir navigasyon cihazı (TNC)

Ayrıca Kişisel Konumlandırma Cihazı veya Taşınabilir Navigasyon Cihazı (TNC) olarak bilinen Kişisel Konumlandırma Yardımcısı (KKY) bir konumlandırma yeteneği (GPS gibi) ve navigasyon işlevlerini birleştiren taşınabilir elektronik bir üründür.

Bazı KKY aygıtları sınırlı özelliklere sahip PDA'lar ile açılabilir.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

En erken PNA'lar (yaklaşık 1980'ler) elektronik harita üzerinde kullanıcının yerini görüntüleme yeteneği olan el GPS üniteleri idi. Bu birimler ders için direksiyonun ve elbette yapımı-iyi basit konumlandırma işlevlerine dahildir. KKY'lerin bu ilk kuşağı ABD ordusu tarafından kullanıldı.

Pazardaki gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

OpenStreetMap'ten ücretsiz harita verileri içeren kişisel bir navigasyon asistanında, açık kaynaklı bir yönlendirme yazılımı olan Gosmore ile bisiklet navigasyonu.

Analist firması Berg Insight'a göre, 150 milyondan fazla turn-by-turn navigasyon sistemleri 90 milyon Kişisel Navigasyon Cihazları üzerinde, navigasyon sistemleri yüklü ve satış sonrası hamle ile 35 milyon hakkında (PNDS) dâhil, 2009 yılının ortalarında dünya çapında vardı ve bir GPS ile 28 milyon navigasyon özellikli cep el cihazını tahmin etti.[1]

Dönemli KKY araç seyir sistemleri artan popülaritesi ile yaygın kullanıma girmiştir. KKY son nesil, turn-by-turn rehberlik ve sesli talimatları gelişmiş konumlandırma işlevleri ve haritalar dâhil kullanıcı arayüzleri için tasarlandı. Pazara sahip olma ve zamanla toplam maliyeti azaltmak için, bu tür Garmin Ltd., Mio Technology Ltd. veya TomTom International BV tarafından yapılan en modern KKY cihazları Windows CE gibi bir kullanıma hazır gömülü işletim sistemini çalıştıran veya TomTom Navigator gibi popüler PDA Navigasyon yazılım paketleri 2006 Netropa IntelliNav iGuidance veya Destinator'u I-GO gibi OEM sürümleri ile emtia donanımı üzerinde Linux Gömülü olmaktadır.

Garmin ve Magellan gibi diğer üreticilerin kendi yazılımları kurum içi geliştirilen paketi tercih ederler. Bu cihazların birçoğu gömülü işletim sistemini kullanıyorsa, birçok teknik eğilimli kullanıcıların kolay üçüncü parti yazılımları çalıştırmak ve böyle bir düşük maliyetli ses-video oynatıcı ya da PDA yerine konumlandırma dışında başka şeyler için bunları kullanmakta PNA'ları değiştirebilirsiniz. GPS donanımlı cep telefonları artık özel bir GPS ünitelerinin satışını geride bırakmış durumdadır. Nokia, Samsung Elektronik, Motorola ve diğer cep telefonu üreticileri, 2007 yılında 162 milyon GPS donanımlı telefonları satışı tahmin edildi. iSuppli Kaliforniya önde gelen pazar araştırmacısına göre, Garmin ve TomTom 20 milyon birimlerinin bodurlaştırılma kombine satış tahmini vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Berg Insight's PND report 2009" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2015. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]