Ekşi Höyük

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arkeolojik Höyük
Adı: Ekşi Höyük
il: Denizli
İlçe: Çal
Köy: Dayılar
Türü: Höyük
Tahribat:
Tescil durumu: Tescilli[1]
Tescil No ve derece: 1462 / 1
Tescil tarihi: 30.03.2001
Araştırma yöntemi: Kazı

Ekşi Höyük, Denizli İli, Çal İlçesi'ne bağlı Dayılar mahallesi yakınlarında yer alan bir höyüktür.[1] Doğu-batı uzantılı doğal bir tepe üzerine kurulu olan yerleşmenin hemen güneybatısında küçük bir göl bulunmaktadır. Yerleşmenin kuzeyinden havzanın en büyük su kaynağı olan Büyük menderes nehri geçmektedir

Kazılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Höyük, 2015 yılında Denizli Müze Müdürlüğü tarafından, Bilimsel Danışman Doç.Dr. Fulya Dedeoğlu yüzey araştırmaları ile başlamış, (Yerleşimde öncelikle iskânın ne kadarlık bir alana yayıldığını saptamak amacıyla sistematik buluntu toplama çalışmaları yapılmış ve topografik plan oluşturulmuştur) 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ege Üniversitesi'nden Doç.Dr. Fulya Dedeoğlu'nun kazı Başkanlığında devam etmektedir.[2]

Tabakalanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaçak kazılar ve tarımsal faaliyetler Neolitik Çağ ve Erken Kalkolitik tabakaların çağdaş olabilecek arkeolojik dolgulara yüzey toprağın hemen altında ulaşılmaktadır.

Buluntular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekşi höyükte yapılan ilk yüzey çalışmalarında az sayıda Orta-Geç Kalkolitik döneme ait olabilecek keramik parçası gün yüzüne çıkarılmış keramikler koyu yüzlü olup kaba bir hamur içeriğine sahip olduğu gözükmektedir.Kazı alanında yapılan çalışmalarda az sayıda ele geçen keramikler yapılan incelemerde stratigrafik bir bağlamdan yoksun olduğu gözlemlenmiştir.

Değerlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "TAY – Dönem Ayrıntıları". 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Ekşi Höyük". Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.