Efkerit Mağarası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harita

Efkerit Vadisi ve Luvi Tapınağı, Anadolu'da yaşayan ilk kavim olan Luviler'in Tokat/Niksar ilçesinde vadide yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bulunan mezar kalıntıları, tümülüsler, kalıntılar sebebiyle Luviler'e ait olduğu düşünülen bir tapınak yer almaktadır. Luviler'in bu tapınağı inşa etmelerinin sebebi Nuh Tufanından kaçmaları olarak iddia edilir. Bir diğer varsayım ise Danişment Hükümdarının zamanında tapınağı askeri üs olarak kullanmasıdır. Aynı zamanda rivayete göre Hristiyan din adamlarının bu tapınakta inzivaya çekildikleridir.

Efkerit vadisi boyunca, vadide oluşan mağaralar sebebi ile güzel bir görünüme sahip olup, gelen ziyaretçileri jeolojik bilgi açısından zenginletmektedir. Vadi doğa turizminin yanı sıra, jeoturizm açısından da önemli bir nitelik taşır.

Tokat ili, Niksar ilçesi, 37 No.lu Efkerit Vadisi Doğal Sit Alanı Bakanlık Makamı’nın 02.04.2021 tarihli ve 703784 sayılı OLUR’u ile “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir.[1]

Efkerit 1 Mağarası[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokat'ın Niksar ilçesinde yer alan Direkli Köyünde yer almaktadır. Mağaraya ulaşım Direkli Köyü yolundan eğimli bir yüzeyde tırmanış ile sağlanmaktadır. Mağara girişinde inşa edilen taş duvarlar ve ahşap hatıllar bulunmaktadır. Bunların da saklanmak veya korunmak için inşa edildiği öne sürülmektedir. Mağaranın duvarla örülü ağzı bulunan bir girişi vardır. Mağara girişinden itibaren +4,5 metrede sonlanmaktadır. Mağara doğal olarak oluşmuştur. Gerek arkeolojik olarak gerekse yapılan çalışmalar neticesinde araştırılmaya değer bir oluşumdur.

Efkerit 2 Mağarası[değiştir | kaynağı değiştir]

Efkerit 2 Mağarası, Efkerit 1 Mağarasının doğu yamacında yer almaktadır. Vadiden belli bir yürüme mesafesi ile mağaraya ulaşım sağlanmaktadır. Mağara girişinden itibaren 52. metrede sonlanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ tvk.csb.gov.tr. "Tokat Niksar Efkerit Vadisi Tescil İlanı". tvk.csb.gov.tr. 15 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]