Edith Abbott

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edith Abbott toplumsal reformun en önemli temsilcilerindendir.

Edith Abbott (26 Eylül 1876 - 28 Temmuz 1957) Amerikalı bir ekonomist, istatistikçi, sosyal hizmet uzmanı, eğitimci ve yazar olarak tanınır. Abbott , Nebraska'nın Grand Island şehrinde doğdu.[1] Abbott, iktisat eğitimi almış, sosyal hizmet mesleğinde öncü bir kişilikti. Hümanizmin eğitimin içine yerleştirilmesi gerektiği düşüncesiyle toplumsal reformun önde gelen aktivistlerinden olmuştur.[2] Abbott aynı zamanda sosyal hizmet çalışmalarını lisansüstü düzeye taşımakla da görevliydi. Chicago Üniversitesi'ndeki sosyal reform çalışmaları sırasında tepkiyle karşılaşsa da nihayetinde başarılı oldu ve 1924 yılında okulun dekanlığına seçilerek Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk kadın dekanlardan biri oldu.[3] Abbott her şeyden evvel bir eğitimciydi ve çalışmalarını, sosyal sigorta mevzuatında da görüleceği üzere, hukuk eğitimi ile insani yardım faaliyetlerinin bir bileşimi olarak görüyordu. Lisansüstü düzeyde sosyal hizmet uygulamalarını sürdüren bir ekonomist olarak bilinmektedir. Sosyal hizmet alanında en önemli kişilerden biri olarak tarihe geçmiştir.

Sosyal hizmet, meslek yüksekokulları olmazsa asla bir meslek haline gelemeyecektir.[4]

— Edith Abbott

Nebraska, Grand Island'daki Edith Abbott Anıt Kütüphanesi onun anısına ismini almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Abbott, Edith." American Women Writers: A Critical Reference Guide from Colonial Times to the Present. Gale. 2000.
  2. ^ "Abbott, Edith - Social Welfare History Project". Social Welfare History Project (İngilizce). 13 Aralık 2010. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
  3. ^ "Edith Abbott | University of Chicago - SSA". www.ssa.uchicago.edu. 6 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
  4. ^ "Edith Abbott - SSA Centennial". ssacentennial.uchicago.edu (İngilizce). 2 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Leonard1914" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)