Exif

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(EXIF sayfasından yönlendirildi)

Exchangeable image file format (kısaca Exif; TürkçeDeğişebilir görüntü dosyası biçimi), sayısal fotoğraf makineleri tarafından çekilen görüntülerin içine enstantane, diyafram, pozlama, fotoğraf makinesi markası, modeli gibi teknik bilgilerin gömülmesini sağlayan, bir veri tanımlama standardıdır.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

EXIF doğrudan bir görüntü biçimi olmayıp; JPEG ve TIFF biçimlerinde kullanılan veri yığını belirtimidir. EXIF verileri doğrudan dosyanın içerisine kaydedilir; farklı bir dosya, veritabanı ya da kaynakta tutulmasına gerek yoktur dolayısıyla dosya farklı bir kaynağa kopyalandığında metadata da kopyalanmış olur.

EXIF verilerini birçok bilgisayar yazılımı algılayabilir, bunun yanında C için libexif, C++ için Adobe XMP Toolkit ya da Exiv2, Java için Metadata Extractor, Perl için Image::ExifTool gibi kütüphaneler EXIF verilerini okuyabilir ve yazabilirler.[1]

Kaydı tutulan EXIF bilgileri fotoğraf makinesi üreticisine göre değişmesine karşın, temelde benzer belirtimleri içerirler. Yeni nesil kimi sayısal fotoğraf makineleri, bünyelerindeki Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) alıcılarıyla edindikleri enlem-boylam bilgilerini dahi saklayabilmektedir.

Fotoğraflar için EXIF tek metadata standardı değildir; TIFF, DCF, IPTC gibi metadatalar da fotoğraf dosyalarına eklenebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2015.