E-posta Filtreleme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

E-posta filtreleme, belirli kriterlere göre e-postaların düzenlenmesi için işleme konmasıdır. Bu terim insan müdahalesi ile gerçekleştirilebileceği gibi, genellikle bir SMTP sunucusunda otomatik olarak işlenen ve anti-spam teknikleri uygulanan mesajlar için kullanılır. Filtreleme, gelen e-postaların yanı sıra giden e-postalara da uygulanabilir.

E-posta filtreleme yazılımı, çağrı ortamına bağlı olarak bir öğeyi ilk SMTP bağlantı aşamasında reddedebilir veya kullanıcının posta kutusuna teslim edilmek üzere değiştirmeden geçirebilir. İletiyi başka bir yere yönlendirmek, daha fazla kontrol için karantinaya almak, değiştirmek veya başka bir şekilde 'etiketlemek' de mümkündür. Bu, filtreleme yazılımının kullanıldığı amaç ve özelliklerine bağlı olarak değişebilir.

Motivasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Posta filtrelerinin yaygın kullanım alanları arasında gelen e-postaların düzenlenmesi ve spam ve bilgisayar virüslerinin kaldırılması yer alır. Posta kutusu sağlayıcıları, ele geçirilmiş hesaplardan kaynaklanabilecek spam artışlarına anında tepki vermek için giden e-postaları filtreler. Ayrıca bazı şirketler, uygun politikalara ve yasalara uymak için giden e-postaları incelemek için posta filtrelerini kullanabilirler. Kullanıcılar da mesajlara öncelik vermek ve konuya veya diğer kriterlere göre klasörlere ayırmak için posta filtrelerini kullanabilirler.

Yöntemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Posta kutusu sağlayıcıları, müşterilerine bir hizmet olarak posta filtreleri yükleyebilirler. Bu filtreler arasında anti-virüs, anti-spam, URL filtreleme ve kimlik doğrulama tabanlı reddetme gibi türler yaygındır.

Şirketler genellikle çalışanlarını ve bilgi teknolojisi varlıklarını korumak için filtreler kullanırlar. Tümünü yakalama filtresi, posta sunucusunda bulunmayan etki alanına yönelik e-postaların "tümünü yakala" ve yanlış yazım nedeniyle e-postaların kaybedilmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Kullanıcılar, ayrı programlar yükleyebilir veya e-posta programlarının (e-posta istemcisi) bir parçası olarak filtrelemeyi yapılandırabilirler. E-posta programlarında, kullanıcılar daha sonra seçilen kriterlere göre postaları otomatik olarak filtreleyen kişisel, "manuel" filtreler oluşturabilirler.

Gelen ve giden filtreleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Posta filtreleri, gelen ve giden e-posta trafiği üzerinde çalışabilir. Gelen e-posta filtrelemesi, filtreleme sistemi tarafından korunan kullanıcılara yönelik İnternet'ten gelen mesajların taranmasını veya yasal olarak durdurulmasını içerir. Giden e-posta filtrelemesi ise, zararlı olabilecek mesajların İnternet'teki diğer kullanıcılara iletilmeden önce yerel kullanıcılardan gelen e-posta mesajlarının taranmasını içerir.[1]

İnternet servis sağlayıcıları tarafından yaygın olarak kullanılan bir giden e-posta filtreleme yöntemi, e-posta trafiğinin ağ içindeki şeffaf bir proxy aracılığıyla yakalandığı ve filtrelendiği şeffaf SMTP proxy'dir. Giden filtreleme, bir e-posta sunucusunda da gerçekleştirilebilir. Birçok şirket, hassas bilgilerin e-posta yoluyla sızmasını önlemek için giden posta sunucularında veri sızıntısı önleme teknolojisi kullanır.

Özelleştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Posta filtreleri farklı derecelerde yapılandırılabilirliğe sahiptir. Bazen düzenli ifadeyle eşleşmeye dayalı kararlar verirler. Diğer zamanlarda, kod mesaj gövdesindeki anahtar kelimelerle veya belki de mesajı gönderenin e-posta adresiyle eşleşebilir. Programlama dilleriyle daha karmaşık kontrol akışı ve mantık mümkündür; bu genellikle procmail (yazılım bileşeni) gibi veri odaklı bir programlama diliyle uygulanır ve eşleşecek koşulları ve eşleşme üzerine gerçekleştirilecek eylemleri belirtir, bu da daha fazla eşleşmeyi içerebilir. Bazı daha gelişmiş filtreler, özellikle anti-spam filtreleri, naive Bayes sınıflandırıcı gibi istatistiksel belge sınıflandırma tekniklerini kullanırken, diğerleri gelen e-postaları düzenlemek için doğal dil işlemeyi kullanır.[2] Görüntü filtreleme, normalde pornografik görüntülerle ilişkili cilt tonlarını ve belirli vücut şekillerini tespit etmek için karmaşık görüntü analizi algoritmaları kullanabilir.

Microsoft Outlook, "kurallar" adı verilen kullanıcı tarafından oluşturulan e-posta filtreleri içerir.[3]

Referans[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "How Pervasive is ISP Outbound Email Filtering? - Slashdot". slashdot.org (İngilizce). 27 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2023. 
  2. ^ "A Guide to Smart Filters | InMoat Knowledge Base". www.inmoat.com. 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2023. 
  3. ^ Gordon Padwick (1999). Using Microsoft Outlook 2000. Internet Archive. Que. ISBN 978-0-7897-1909-6.