Dünyanın Hakimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dünyanın Hakimi(Fransızca adı: Le Maitre Du Monde) Jules Verne'in olağanüstü Seyahatler serisinden çıkan, 1904 tarihli Bilimkurgu, Gizem, Polisiye, Macera romanıdır.Fatih Robur karakterinin 1886'da kendi adını taşıyan romandan sonra tekrar ortaya çıktığı bir romandır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Huzurlu bir Amerikan kasabası olan, Carolina'ya bağlı Morganton kasabası bir gece yarısı, dehşet verici gürültülerle uyanır. Kasabanın çok yakınındaki Great Eyrie dağının zirvesinden gelen parlak ışıklar ve meydana gelen sarsıntılardan çok korkan kasaba halkı, daha önce benzerine rastlamadıkları gürültüler duyduklarını iddia ederler. Bu gizemli olayların arkasında yatan gerçekleri araştırması için Washington Emniyet Müdürü Mr.Ward, Federal Polis Departmanından Müfettiş Strock'u görevlendirir. Müfettiş Strock, kendisini de şaşırtacak olan bu sırrın çözümü içi çalışmaya başlar. Soruşturması sırasında ülkenin çeşitli eyaletlerinden gizemli ve aşırı hızlı araçların görülmesi hakkında bildirimler gelmeye başlar: Pensilvanya yollarında ve Wisconsin Otomobil Kulübü yarışında ortaya çıkan görülmeyecek kadar hızlı bir araç, Boston körfezi ve Eerie gölünde ortaya çıkan aşırı hızlı alışılmadık şekilli bir gemi, Kirdall gölünde beliren görülmeyen bir denizaltı ve Niagara'nın üstünden uçan, hem suda hem havada hareket eden garip bir uçak. Strock daha sonra Great Eyrie'ye yaklaşmamasını söyleyen tehdit mektupları alır, sürekli olarak gözetlenir ve Emniyet müdürlüğüne bırakılmış Dünya insanlarına seslenen garip mektuplar gelir. Bu mektuplar Terreur (Terör) gemisinden, "Dünyanın Hakimi" olarak imzalanmıştır. Strock ipuçlarını birleştirdikçe dehşet verici sırrın perdesi aralanmaya başlar. Bu dört aracın, dört fonksiyonlu tek bir araç olup mektuplarda geçen Terreur olduğunu keşfeder. Bu makinenin mucidi olan "Dünyanın Hakimi"nin tüm elementleri kontrol edip, Dünyanın en kudretli adamı ve efendisi olmak isteyen bir megalomanyağa dönüşmüş olan, pervaneli hava gemisi Albatros'un mucidi ve mühendisi olan Fatih Robur olduğunu keşfeder. X adasından taşıdığı yeni üssü olan Great Eyrie'ye uçarak girip çıkan Robur, Terreur'ü inşa etmek için Albatros'u parçalayıp, parçalarından Terreur'u yaratmıştır.

Yayınlanma Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez özgün adıyla Jules Hetzel'in sahibi olduğu "Magasin d'Education et Récreation-Eğitim ve Eğlence Dergisi" isimli periyodik dergide 1 Temmuz-15 Aralık 1904 tarihleri arasında yayımlanmıştır. (Cilt:20,Sayı:229-40)Kitap olarak ilk kez,10 Kasım 1904 tarihinde basılmıştır. İkinci baskısı 17 Kasım 1904 tarihinde yapılmıştır. Kitapta yer alan 31 adet orijinal resim George Roux tarafından yapılmıştır. Bazıları renklidir. Eser yine orijinal adıyla 17 Kasım 1904 tarihinde, Jues Verne'in "Un Drame en Livonie-Livonya'da Bir Facia" isimli romanıyla birlikte, Jules Hetzel tarafından Olağanüstü Seyahatler dizisinin 40.çift cildi olarak büyük ebatta basılmıştır. Eser 18 bölümden oluşmuş olup 1 cilttir. Bölümlerde ara başlıklar kullanılmıştır.