Dugdamme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dugdamme, yaşamı hakkında fazla bir bilgi bulunmaz,doğum tarihi bilinmemektedir,[1] Assur'a karşı yaptığı 2.sefer sırasında MÖ.640'larda öldüğü tahmin edilir[1].Kimmerler'in önderidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Dugdamme, korkusuz ve cesur bir savaşçı olarak Kimmerler arasında bir efsane olmuştur. Sıradan bir askerken diğer askerlerin onu seçmesiyle önder olmuştur. Çok iyi kılıç kullandığı, ok atmada ve balta kullanmada usta olduğu, Kimmerler üzerinde çok etkili bir önder olduğu, onların çok sevdiği uğrunda canlarını bile vermekten sakınmadıkları bir komutan olduğu bilinir. Kimmerlere uzun bir süre önderlik yapmıştır.

Kimmerler, Dugdammenin komutasında Friglerin üzerine saldırdılar. MÖ 696'da Frig başkenti Gordion’u yağmalarlar. Kimmerler Asur’lu Asarhaddon tarafından MÖ 679 yılında Hubuşna (Ereğli) mevkiinde bozguna uğratıldılar. Bozgundan sonra batıya yönelerek Lidya'yı tehdide başladılar. Lidya Kralı Gyges, Asur Kralı Asurbanipal’ le diplomatik ilişkiler kurup ondan sağladığı yardımla Kimmerleri MÖ 657'de büyük bir yenilgiye uğrattı. Ama Kimmerler bir süre sonra yeniden Lidya’ya saldırıp, başkentleri Sardes’i aldılar. Gyges savaş alanında öldü. Sardes’ i yakıp yıkan Kimmerler orada kalmayarak hızla Orta Anadolu’ya döndüler.Bir bölümü kuzeybatıya doğru çıkarak Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde, Antandros kenti çevresine yerleşti. Gyges’ten sonra Lidya tahtına oğlu Ardys geçti. Ardys ülkesini Kimmer saldırılarının yarattığı güç durumdan kurtarmak amacıyla yeniden Asurlulardan yardım istedi. Ama Kimmerler kuzeybatıdan Boğazlar üzerinden gelen soydaşları Trerler ile birleşip yeniden Lidya’ya saldırdılar ve MÖ 638'de Sardis'i krallık sarayının bulunduğu Akropolis dışında, bir kez daha istila ettiler. Bununla da yetinmeyip Ege denizi kıyısındaki kentlerden Ephesos, Menderes Magnesiası, Myos, Priene, Lebedos, Melia ve (bir olasılıkla) Miletos’u yağmaladılar. Sonra Büyük Menderes vadisi boyunca doğuya yönelerek, o dönemlerde yurt edinmiş oldukları Kapadokya bölgesine döndüler. (MÖ 630) Düzenli bir devlet örgütleri bulunmayan Kimmerler zaman içinde güçlerini yitirmeye başladılar. MÖ 640'larda Assur üzerine yapılan ikinci seferde Dugdamme’nin ölmesi,onların Anadolu’daki etkinliklerine son verdi.Önderleri Dugdammenin ölümünden sonra yerine oğlu Şandakşatru geldi.Kimmerler bir daha toparlanamadılar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Köroğlu Kemalettin,Eski Mezopotamya Tarihi,İletişim yayınları,İstanbul 2013,syf 179