Dudullu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dudullu, Ümraniye sayfasından yönlendirildi)

Dudullu, İstanbul ilinin Ümraniye ilçesinde yer alan bir semttir. İki mahalleden meydana gelmiştir. Kuzeydeki mahalleye Aşağı Dudullu, güneydeki mahalleye Yukarı Dudullu adı verilmektedir. Dudullu, batıda yine Ümraniye'ye bağlı Şerifali, Altınşehir, Adem Yavuz ve Huzur mahalleleri, kuzeyden Çekmeköy'e bağlı Mimar Sinan, doğudan Ümraniye'ye bağlı Madenler ve Esenşehir mahalleleri çevreler.

Dudullu isminin kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Dudullu isminin kökenine dair internet üzerinde çeşitli açıklamalar mevcutsa da, Dudu Hatun yahut Duduoğulları’na ilişkin köken açıklamaları tarihsel kanıtlardan yoksundur. Bölgenin 93 Harbi sırasında Güney Kafkasya'dan göç aldığı düşünülerek, Kafkas kökenli dudu kelimesinden türetilmiş olması akla yakın gibi gelse de, köyün isminin bu göçten çok daha eski tarihli kaynaklarda da Dudullu veya Dudurlu şeklinde geçmesi, etimolojik kökeninin kesin olarak belirlenmesini imkânsız kılmaktadır. Nişanyan Yeradları Sözlüğü'ne göre ise, Farsça kökenli bir sözcük olan dudu, (tūtī, توتى, papağan), dudu kuşu ya da dādu (دادو, yaşlı kadın) anlamına gelmektedir.

Semtin tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Ansiklopedisi’ne göre Dudullu semtine ilk yerleşim, günümüzden 350 yıl kadar önceye gitmektedir. Köyün mezarlığında 250 yıl öncesine dair mezar taşlarına rastlanır. İlk kurulduğunda Sarıbayraktar adını taşıyan semtin ismi, daha sonra Dudullu oldu. 50'li yıllardan itibaren köyden kente göç ve takip eden çarpık kentleşme sonucunda hızla bir gecekondu mahallesi olan köy, Aşağı ve Yukarı Dudullu olarak ikiye ayrıldı. Yukarı Dudullu, Sultan Abdülaziz döneminde Alemdağ’da yaptırılan av köşküne giden yolun güzergâhı üzerinde kalmış ve Aşağı Dudullu’ya nazaran daha çok gelişmiştir. Cumhuriyet öncesinde ve ardından da 1960′lara kadar büyük çiftliklerin bulunduğu, hayvancılık ürünleri, süt ve yoğurdu ile ünlü bir mesire yeri sayılan semt, 1966 yılında yapılan bilinçsiz ve yanlış planlamalar ile yapılaşmaya açıldı. Bu tarihlerde Yukarı Dudullu’da 120, Aşağı Dudullu’da 80 olmak üzere 200 kadar hanenin ikamet ettiği Dudullu, 1970′ten sonra gecekondulaşma ile büyük bir nüfus göçü aldı. Ümraniye ile birleşen Dudullu’nun daha sonra tüzel kişiliği de kaldırılarak Ümraniye’nin mahallesi konumuna getirildi.

Edebiyatta yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Gulyabânî isimli romanında olaylar, o tarihte bir köy olan Dudullu'da geçer. Gürpınar, bu kitabında Dudullu için, dipnot olarak "Üsküdar arkasında güzel bir köy" demiştir.[1]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gürpınar, Hüseyin Rahmi. Gulyabânî (1913).