Dr. Seuss

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dr. Seuss
Edebi eserleri ile çevrili Theodor Seuss Geisel, en popüler kitaplarından biri olan The Cat in the Hat adlı kitabını tutuyor.
DoğumTheodor Seuss Geisel
2 Mart 1904
Springfield, Massachusetts, ABD
Ölüm24 Eylül 1991 (87 yaşında)
La Jolla, Kaliforniya, ABD
Takma adlarDr. Seuss, Theo LeSieg, Rosetta Stone, Theophrastus Seuss
MeslekYazar, karikatürist, animatör, kitap yayıncısı, sanatçı
MilliyetAmerikan
TürÇocuk edebiyatı

İmza
Resmî site

Theodor Seuss Geisel (d. 2 Mart 1904 – ö. 24 Eylül 1991), daha çok Dr. Seuss, Theo LeSieg ve bir sefere mahsus Rosetta Stone mahlaslarıyla yazdığı çocuk kitaplarıyla tanınan Amerikalı yazar, şair ve karikatürcü.

Geisel, genellikle yaratıcı karakterleri ve kafiyeli yazım biçimi ile anapestik metreyi sıkça kullandığı 46 çocuk kitabı yayınlanmıştır. En ünlü kitapları arasında Green Eggs and Ham, The Cat in the Hat, One Fish Two Fish Red Fish Blue Fish, Horton Hatches the Egg, Horton Hears a Who! ve How the Grinch Stole Christmas! bulunmaktadır.

Eserlerinin 11 televizyon programı, dört uzun metrajlı film, Broadway müzikali ve dört televizyon dizisi dahil olmak üzere çok sayıda uyarlaması yapıldı. Lewis Carroll Shelf Ödülü'nü 1958'de Horton Hatches the Egg adlı kitabıyla ve 1961'de And to Think That I Saw It on Mulberry Street adlı kitabıyla kazandı. Geisel ayrıca reklam kampanyaları (özellikle Flit ve Standart Oil) için desinatör ve bir New York gazetesi olan PM için siyasi karikatürist olarak çalıştı. II. Dünya Savaşı sırasında, Amerika Birleşik Devletleri Ordusunda bir animasyon departmanında görev yaptı ve burada kaleme aldığı Design for Death filmi daha sonra 1947'de belgesel film dalında Oscar Ödülünü kazandı. Lorax'ın yazarıdır.