İçeriğe atla

Donmuş Irmak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Donmuş Irmak
Frozen River
YönetmenCourtney Hunt
YapımcıHeather Rae
Chip Hourihan
YazarCourtney Hunt
OyuncularMelissa Leo
Misty Upham
Charlie McDermott
Michael O'Keefe
Mark Boone Junior
MüzikPeter Golub
Shahzad Ali Ismaily
Görüntü yönetmeniReed Morano
KurguKate Willams
StüdyoCohen Media Group
Harwood Hunt Productions
Off Hollywood Pictures
DağıtıcıSony Pictures Classics
Çıkış tarih(ler)i18 Ocak 2008 (2008-01-18) (Sundance)
1 Ağustos 2008 (2008-08-01) (Limited)
5 Eylül 2008 (2008-09-05) (ABD)
Süre97 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Fransızca
Çince
Urdu
Bütçe$1 milyon
Hasılat$6 milyon [2]

Donmuş Irmak (özgün adı:Frozen River), Courtney Hunt'ın ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesinde yazıp yönettiği 2008 yapımı bir Amerikan suç-drama filmidir. Melissa Leo ve Misty Upham'ın başrollerini paylaştığı film, Kanada'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne yasadışı göçmen kaçakçılığı yaparak para kazanmak için bir araya gelen iki işçi sınıfı annesini anlatıyor.

Frozen River, prömiyerini 18 Ocak 2008'de Sundance Film Festivali'nde yaptı ve burada Büyük Jüri Ödülü'nü kazandı. Film 1 Ağustos 2008'de sınırlı bir gösterimin ardından 5 Eylül 2008'de sinemalarda gösterime girdi ve özellikle Leo'nun performansı ve Hunt'ın yönetmenliği övgüyle karşılandı. Film, 2008 Stockholm Uluslararası Film Festivali'nde Bronz At da dahil olmak üzere çeşitli ödüller kazandı. 81. Akademi Ödülleri'nde Leo En İyi Kadın Oyuncu, Hunt ise En İyi Özgün Senaryo dalında aday gösterildi.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Film Noel'den kısa bir süre önce Upstate New York'un North Country bölgesinde, "Akwesasne" ("Where the Partridge Drums") St. Regis Mohawk Reservation ve Cornwall, Ontario sınır kapısı yakınlarında geçiyor. Ray Eddy (Melissa Leo), bir çift genişlikli mobil ev satın almak için ayırdığı parayla ortadan kaybolan kompulsif bir kumarbaz olan kocasıyla birlikte iki oğlunu yetiştirmeye çalışan bir indirim mağazası tezgâhtarıdır. Kocasını ararken, bir Mohawk olan Lila Littlewolf (Misty Upham) ile karşılaşır. bingo-parlor çalışanı, yerel otobüs terminalinde kontak anahtarıyla terk edilmiş halde bulduğunu iddia ettiği arabasını kullanmaktadır. Her ikisi de ekonomik açıdan zor günler geçiren bu iki kadın, çaresiz ve huzursuz bir ittifak kurar ve her biri 1.200 dolar karşılığında Kanada'dan kaçak göçmenleri donmuş St. Lawrence Nehri üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçırmaya başlar.

Ray'in büyük oğlu T.J. bir iş bulup aileye destek olmak ister, böylece patlamış mısır ve Tang'den daha doyurucu bir şeyler yiyebileceklerdir. O ve annesi lisede kalıp küçük kardeşi Ricky'ye bakması ya da okulu bırakıp çalışması konusunda çatışırlar. İşleri daha da kötüleştirmek için T.J. su borusunu çözmek amacıyla karavanın dış köşesini bir meşaleyle ateşe verir. Lila, doğumundan hemen sonra kayınvalidesi tarafından kendisinden alınan küçük oğlunu geri alabileceği ve onunla birlikte yaşayabileceği günün özlemini çekmektedir.

Kadınların rotası onları ABD'deki bir Kızılderili rezervasyonu'ndan Kanada'daki bir Kızılderili rezervi'ne götürdüğü için, yerel kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilmekten kaçınmayı ummaktadırlar. Ancak, kendilerinden Pakistanlı bir çifti kaçırmaları istendiğinde sorunları artar ve Ray, spor çantasında patlayıcı olabileceğinden korkarak onu dondurucu soğukta bırakır, ancak varış noktalarına vardıklarında içinde bebeklerinin olduğunu fark eder. Lila ile birlikte rotalarını yeniden takip ederek çantayı ve Lila'nın öldüğünde ısrar ettiği, ancak bebeğin ailesiyle yeniden bir araya gelmeden dakikalar önce canlandırdığı bebeği bulurlar. Bu deneyim onu sarsar ve artık kaçakçılık operasyonuna katılmak istemediğini açıklar. Ancak, mobil evinin peşinatını finanse etmek için bir geçiş daha yapması gereken Ray, onu son bir yolculuk için kendisine katılmaya zorlar.

Geçiş için bir striptiz kulübünden iki Asyalı kadın alırlar. Kulüp sahibi onlara kısa devre yaptırmaya çalıştığında, Ray onu silahla tehdit etmeyi başarır. Arabasına tekrar binerken, öfkeli kulüp sahibi Ray'i kulağından vurarak misilleme yapar. Sarsılan Ray'in hızlı ve dengesiz sürüşü taşra polisinin dikkatini çeker. Ray donmuş nehri geçerek yakalanmaktan kurtulmaya çalışırken arabanın tekerleklerinden biri buzu kırar. Dört kadın aracı terk eder ve Kızılderili bölgesine sığınır.

Polis bir günah keçisi aradığı için kabile reisi, Mohawk kocasının ölümüyle sonuçlanan kaçakçılık geçmişi nedeniyle Lila'yı beş yıllığına aforoz etmeye karar verir. Bu habere önce şaşıran sonra da üzülen Ray, çocuklarının iyiliği için Lila'nın serbest kalma ricalarına boyun eğer. Ancak ormanda koşarken Ray vicdan azabı çeker ve geri döner. Ray, kendi payına düşen parayı Lila'ya verir ve Lila'nın (Ray'in) oğullarına bakması ve bir mobil ev satın alma planlarını gerçekleştirmesi için talimatlar verir. Ray ve kaçak göçmenler polise teslim edilir ve bir polis memuru Ray'in dört ay hapis yatacağını tahmin eder. Ray olanları açıklamak için oğlu T.J.'i arar.

Lila kayınvalidesinin evine zorla girer ve bebek oğlunu geri alır. T.J. hâlâ hapisteki annesiyle telefonda konuşurken o ve bebek Eddy'nin karavanına gelir. Bir gün sahnesinde, T.J. küçük kardeşi ve Lila'nın bebeğini taşıyan bisikletle hareket eden bir atlıkarıncanın kaynağını tamamlar. Lila gülümserken o atlıkarıncanın pedallarını çevirir. Yeni mobil evi taşıyan bir kamyon yaklaşmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "FROZEN RIVER (15)". British Board of Film Classification. 29 Haziran 2009. Erişim tarihi: 22 Kasım 2012. 
  2. ^ "Frozen River (2008) - Financial Information". 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

IMDb'de Donmuş Irmak