Diyastol

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Erken ventriküler diyastol, atriyumdan (pembe ile gösterilen sol atriyumdan ve mavi ile gösterilen sağ atriyumdan) kanın ventriküllere kan dolmasına izin veren zayıf şekilde kasılan kanın doldurulmasıdır; Geç ventriküler diyastolde, iki atriyum kasılmaya başlar (atriyal sistol), ventriküllere ilave kan akışını zorlar.

Diyastol, (DIA) kalp odacıklarının kanla dolduğu kalp döngüsünün gevşeme aşamasıdır. Kontrast faz, kalp odacıklarının kasıldığı sistol aşamasıdır. Atriyal diyastol atriyumların gevşemesidir ve ventriküler diyastol ventriküllerin gevşemesidir.

Terim, Yunanca "genişleme" anlamına gelen Grekçeδιαστολή (diastolē), kelimesinden gelir;,[1] Grekçeδιά (diá, "ayrı") + Grekçeστέλλειν (stéllein, "göndermek") birleşiminden oluşur.

Diyastol esnasında ikinci kalp sesi duyulur.

Kalp döngüsündeki rol[değiştir | kaynağı değiştir]

Diyastol sırasındaki çeşitli olayları gösteren bir Wiggers diyagramı. Erken ventriküler diyastol sırasında ("İzovolümetrik gevşeme" işaretli dikey çubuğa bakınız) her ventriküldeki basınç (açık mavi iz), sistol sırasında ulaşılan dalga yüksekliğinden hızla düşmeye başlar. Ventrikül basınçları atriyal odacıklardaki basıncın altına düştüğünde, atriyoventriküler (mitral ve triküspit) kapaklar açılır ve atriyumlardaki kan hacminin (kırmızı iz) ventriküllere akmasına neden olur. Geç ventriküler diyastolde, iki atriyal odacık kasılmaya başlar (atriyal sistol), her iki atriyumdaki kan basıncının artmasına ve ventriküllere ilave kan hacminin zorlanmasına neden olur. Atriyal sistolün bu başlangıcı, atriyal vuruş olarak bilinir; elektrokardiyogram izinde (koyu mavi) P dalgasının hemen üzerindeki "Ventriküler hacim" izine (kırmızı) bakınız.

Tipik bir kalp atış hızı dakikada 75 atıştır (bpm), bu ise kalp döngüsünün kalp atışının bir saniyeden daha kısa sürmesi demektir.

Döngü, ventriküler sistolde (kasılma)-0,3 saniye iki ventrikülden tüm vücut sistemlerine kan pompalanarak; ve 0,5 saniye diyastolde (genişleme), kalbin dört odasını yeniden doldurarak, toplam 0,8 saniyede tamamlanır.[2]

Erken ventriküler diyastol[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken ventriküler diyastol sırasında, iki ventriküldeki basınç, sistol sırasında ulaşılan zirveden düşmeye başlar. Sol ventriküldeki basınç sol atriyumdaki basıncın altına düştüğünde, iki odacık arasındaki negatif basınç farkı (emme) nedeniyle mitral kapak açılır. Açık mitral kapak, atriyumdaki kanın (atriyal diyastol sırasında biriken) ventriküle akmasını sağlar (üstteki grafiğe bakınız). Benzer şekilde, aynı olay triküspit kapak aracılığıyla sağ ventrikül ve sağ atriyumda eş zamanlı olarak gerçekleşir.

Ventriküler dolum akışı (veya atriyumlardan ventriküllere akış), ventriküler emmenin neden olduğu bir erken (E) diyastolik bileşene ve daha sonra atriyal sistol (A) tarafından oluşturulan geç bir diyastolik bileşene sahiptir. E/A oranı, azalması olası diyastolik fonksiyon bozukluğunu gösterdiğinden tanısal bir ölçü olarak kullanılır, ancak bu tek başına değil, diğer klinik özelliklerle birlikte kullanılmalıdır.[3][4]

Geç ventriküler diyastol[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken diyastol, atriyal ve ventriküler odacıklar arasındaki emme mekanizmasıdır.[5] Daha sonra geç ventriküler diyastolde, iki atriyal odacık kasılır (atriyal sistol), her iki atriyumdaki kan basıncının artmasına neden olur ve ventriküllere ilave kan akışını zorlar. Atriyal sistolün bu başlangıcına atriyal vuruş denir; Wiggers diyagramına bakınız. Aktif emme periyodunda toplanan kan hacminin yaklaşık yüzde 80'i ventriküllere aktığından, atriyal vuruş (kardiyak döngü sırasında) daha büyük miktarda akış sağlamaz.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Diastole 17 Nisan 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Merriam-Webster Online Dictionary. 24 August 2008.
  2. ^ Widmaier, Eric P. (2014). Vander's Human Physiology: The Mechanisms of Body Function, 13/e. McGraw Hill Education. s. 378. 
  3. ^ Mohamed, A. L.; Yong, J; Masiyati, J; Lim, L; Tee, S. C. (2004). "The prevalence of diastolic dysfunction in patients with hypertension referred for echocardiographic assessment of left ventricular function". The Malaysian Journal of Medical Sciences. 11 (1). ss. 66-74. PMC 3438153 $2. PMID 22977362. 
  4. ^ Mitter, Sumeet; Shah, Sanjiv; Thomas, James (2017). "A Test in Context: E/A and E/e′ to Assess Diastolic Dysfunction and LV Filling Pressure". Journal of the American College of Cardiology. 69 (11). ss. 1451-1464. doi:10.1016/j.jacc.2016.12.037. 15 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2024. 
  5. ^ Sabbah, H. N.; Stein, P. D. (1981). "Pressure-diameter relations during early diastole in dogs. The role of suction in Diastole remains in doubt as it may not be a passive phase as historically understood. This topic was first discussed by Dr. Arthur Guyton (1919-2003) in his series of textbooks of physiology. Incompatibility with the concept of passive left ventricular filling". Circulation Research. 48 (3). ss. 357-365. doi:10.1161/01.RES.48.3.357. PMID 7460209. 
  6. ^ Williams, Gareth. Advanced Biology for You.