İçeriğe atla

Disneyleşme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Disneyleşme terimi sosyoloji alanında, nesnelerin, karakterlerin veya ortamların -Walt Disney markasını anımsatacak şekilde- ticari olarak basitleştirilmiş, kontrollü ve 'güvenli' bir şeye dönüştürülmesini tanımlar (medya, tasarım, tema parkları vb.).[1]

Bu terim genel olarak, gerçek bir yerin veya şeyin orijinal karakterinden sıyrılması ve olumsuz, sakıncalı veya tartışmalı herhangi bir şeye yapılan atıfların kaldırılmasıdır. Böylece konu daha hoş ve kolay anlaşılır hale getirilerek, gerçeklerin basitleştirildiği, sterilize edilmiş bir formatta temsil edilme süreci hedeflenir. Hızlı, batı tarzı küreselleşme ve tüketim toplumu yaşam tarzlarına dayanan Disneyleşme terimi, çoğunlukla aşağılayıcı bir şekilde, bir şeylerin sosyal ve kültürel olarak homojenleştirilmesini ima etmek için kullanılmaktadır. Başka bir deyişle, Toplumun Disneyleşmesi'ne[2] göre, “Disneyleşme, bir nesneyi yüzeysel ve hatta basit bir şeye çevirmek veya dönüştürmek anlamına gelir.”

Disneyleşme terimi ilk kez 1959 yılında ortaya çıkarken, New York Üniversitesi'nden Peter K. Fallon tarafından kullanılmış ve Alan Bryman tarafından Toplumun Disneyleşmesi[2] (2004) adlı kitabında “Disney tema parkları ilkelerinin Amerikan toplumu ve dünyanın geri kalanında giderek daha fazla sektörde hakim olmaya başladığı süreç” olarak tanımlanarak popüler hale getirilmiştir.

  1. ^ Zukin, Sharon. 1996. The Cultures of Cities.
  2. ^ a b Bryman, Alan E. 2004. The Disneyization of Society. UK: SAGE Publications. 9780761967651.