İçeriğe atla

Dipoinos ve Skyllis

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dipoinos ve Skyllis (Grekçe: Δίποινος, Latince Dipoenus), 6. yüzyılda yaşadığına inanılan Giritli heykeltıraşlar. Roma İmparatorluğu dönemine ait yazılı kaynaklardan varlığı bilinen bu kişiler, bilhassa Mora Yarımadasında aktif olarak çalışmışlardır. Haklarında en ayrıntılı yazılar Plinius Secundus ve Pausanias tarafından kaleme alınmıştır.

Plinius Secundus'a göre Dipoinos ve Skyllis mermer işlemede üstün yetenekleri olan ilk heykeltıraşlardı. Plinius heykeltıraşlar hakkında bir efsaneyi şu şekilde aktarmaktadır. Sikyon'da Apollo, Artemis, Herakles ve Athena'nın kült heykellerini yapmakla görevlendirilen iki heykeltıraş, işlerini tamamlamadan evvel Sikyonlular tarafından gücendirilirler ve Aetolia'ya giderler. Bunu takiben Sikyon'daki hasat bozulur ve kıtlık başlar. Delfi kahinlerine danışan halk, heykeltıraşların bitmemiş heykelleri tamamlamak için geri getirilmesinin kıtlığın sonunu getireceğine inanmaya başlar ve nihayet büyük masraflarla iki heykeltıraş geri getirilir.[1] Horenli Musa'ya göre, ikisi daha önce Lidya'da bulunuyorlardı.[2]

Pausanias'ın aktardığına göre ikili efsanevi mucit ve kültürel kahraman Daidalus'un öğrencisi ya da hatta Gortinalı bir kadından olan oğulları olarak kabul görmekteydiler.[3] Bu sayede Dipoinos'un yaşamı efsanevi tarihöncesine kaydırılmaktadır. Pausanias, anlattığı sanat eserleri için güvenilir bir kaynak olarak kabul edildiğinden, kesinlikle Argoz'taki bir heykel grubu olan Dipoinos'un elinden çıkmıştır.[4]

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Carl Robert: Dipoinos. In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band V,1, Stuttgart 1903, Sp. 1159–1161 (Digitalisat).
  • Giulio Cressedi: Dipoinos 4 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. In: Ranuccio Bianchi Bandinelli (Hrsg.): Enciclopedia dell’Arte Antica, Classica e Orientale, Band 3. Istituto della Enciclopedia Italiana, Rom 1960.
  • Antoine Hermary: Dipoinos, In: Rainer Vollkommer (Hrsg.): Künstlerlexikon der Antike. Band 1: A–K. Saur, München/Leipzig 2001, ISBN 3-598-11413-3, S. 184–185.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Plinius, Naturalis historia 36, 4. 3 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Moses von Choren 2, 12.
  3. ^ Pausanias 2, 15, 1. 3 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Pausanias 2, 22, 5. 3 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.