Dinyeper Ukraynası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17-18'inci yüzyıllarda Dinyeper Ukraynası

Dinyeper Ukraynası[1] (Ukraynaca: Наддніпрянщина, Naddnipryanşçiyna; Dinyeper üzerindeki topraklar), ortasından Dinyeper'in geçtiği ülkeyi ifade eden bir terimdir. Terimin Ukraynaca versiyonu nad- (üstünde, üzerinde anlamındaki önek), Dnipro (Dinyeper) ve -şçiyna (coğrafi bölgeyi tanımlayan sonek) köklerinin birleşiminden oluşmuştur.

Dinyeper Ukraynası terimi, Polonya-Litvanya Birliği'nin Rusya Çarlığı ile Avusturya İmparatorluğu arasında bölüşülmesine atıfta bulunan Polonya'nın parçalanmasının ardından, Ukrayna'nın Ruslar tarafından kontrol edilen kısmının isimlendirilmesi sırasında ortaya çıkmıştır. Ancak, literatürde 1939'dan sonra yavaş yavaş kaybolmuştur.

Ukraynalılar kimi zaman bu bölgeyi Büyük Ukrayna (Veliyka Ukrayina) olarak anar. Tarihsel olarak, Ukrayna'nın bugünkü sınırlarının oluşmasında bir dönüm noktasıdır. Bu haliyle Kırım, Lviv ve Zakarpatya, Büyük Ukrayna'nın dışında kalmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Magocsi, Paul Robert (2010). A History of Ukraine: A Land and Its Peoples. Toronto: University of Toronto Press. s. 378. ISBN 9781442640856. 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2022.