Dinis Dias

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dinis Dias, Batı Afrika kıyılarında yelken açarak Senegal Nehri'ni geçen ve Yeşil Burun Adaları'na ilk kez ulaşan 15. yüzyıldan bir Portekizli kaşifti.

1445'te Dias yaşlanmaya başladığında ve "dinlenmenin rahatlığı içinde yumuşamasına izin vermek istemediği" için keşiflerle uğraşma kararı aldı, Portekiz'den ayrıldı ve Batı Afrika kıyılarına doğru yelken açarak yeni bir başlangıç noktası oluşturdu. Cap Blanc'ın yaklaşık 800 kilometre güneyindeki bir noktaya ulaşarak rekor kırdı. Afrika kıtasının en batıdaki kısmına Cap-Vert adını verdi (Dias buna Cabo Verde adını verdi; "verde", Portekizcede "yeşil" anlamına gelir ve bölgedeki gür bitki örtüsüne gönderme yapar). Dias'ın Yeşil Burun Adaları'nı değil, gerçek burnu keşfettiği unutulmamalı.

Bu keşif gezisinin başarısı, Afrika'daki çoğu Portekizli denizcinin odaklandığı bir arayış olan köle alma konusundaki ilgisizliğine bağlanır.[1]

Aynı yılın ilerleyen günlerinde Dias, kaşif Lançarote de Freitas ile Arguim'e büyük ölçekli bir köle alma seferine çıktı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Castlereagh, Duncan. Keşif ve Keşif Ansiklopedisi - Büyük Keşif Çağı . Aldus Kitapları Londra, 1971.
  • Howgego, Raymond John, ed. (2003). "Dias, Dinis". Encyclopedia of Exploration to 1800. Hordern House. ISBN 1875567364.