Dil balığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dil balığı, Akdeniz kıyılarında yaygın olarak bulunan bir deniz yassı balık türüdür

Dil balıkları, aşırı yassı, oval vücutlu, asimetrik minik ağızlı balıklardır. Genellikle açık kahverengi tonlarında olan bu balıkların üzerlerinde siyah, beyaz benekler vardır.

Bu balıklar çok fazla hareket eden canlılar değillerdir. Bu sebeple çok fazla göç yapmamaktadırlar. Genelde suyun diplerinde yaşarlar ve boyları 20 ila 25 cm arasındadır.

Solidae familyasına mensup olan bu canlılar, Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca bulunmaktadır. Eti yenebilir. Özellikle Kasım – Şubat ayları en lezzetli zamanlarıdır.

Bu balıklar Haziran – Temmuz aylarında üremektedir. Adeti ortalama 350 Gram ağırlıktadır.

Dil balıkları kamuflaj yeteneğine sahiptir.

Dil Balıkları beslenme usulleri olarak denizin dibinde yaşayan omurgasız canlıları yiyerek hayatta kalır. Aynı zamanda kendinden ufak balıkları ve böcekleri de yiyebilir.

Omega 3 açısından son derece zengin olan dil balıkları, minimum 10 metre derinlikteki sularda yaşamakla birlikte bu derinlik miktarı 500 metreye kadar bile çıkabilir. Genellikle daha çok 100-500 metre arasındaki derinliklerde, dip sularda yaşamaktadır.

Dil balığının insan sağlığı açısından şaşırtıcı faydaları vardır. Bu balıkların fırında pişirilip yendiğinde sesi güzelleştirdiği iddia edilir.