Sayısal yükseklik modeli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dijital yükseklik modeli sayfasından yönlendirildi)
Mars'taki Tithonium Chasma'ya ait SYM'nin 3D çizimi

Sayısal yükseklik modeli (SYM), ya da dijital yükseklik modeli (DYM) bir arazinin yüzeyinin yükseklik verilerinden faydalanarak 3 boyutlu bir bilgisayar grafiği olarak temsilidir.

Sayısal yükseklik modelleri coğrafi bilgi sistemlerinde sıklıkla kullanılır. Dijital olarak üretilen yardım haritaları için en yaygın temeldir. Bir sayısal yüzey modeli (SYM) peyzaj modelleme, şehir modelleme ve görselleştirme uygulamaları için yararlı olabilirken, taşkın veya drenaj modelleme, arazi kullanım çalışmaları,[1] jeolojik uygulamalar, gezegen bilimi ve diğerleri için genellikle bir sayısal arazi modeli gereklidir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "I. Balenovic, H. Marjanovic, D. Vuletic, etc. Quality assessment of high density digital surface model over different land cover classes. PERIODICUM BIOLOGORUM. VOL. 117, No 4, 459–470, 2015" (PDF). 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  2. ^ "Appendix A – Glossary and Acronyms" (PDF). Severn Tidal Tributaries Catchment Flood Management Plan – Scoping Stage. Birleşik Krallık: Environment Agency. 10 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.