Dijital Moda

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Digital fashion garments can be posed and composited onto photographs which can then be uploaded to social media to showcase the outfit.
Dijital moda giysileri, kıyafeti sergilemek için daha sonra sosyal medyaya yüklenebilen fotoğraflar üzerinde pozlandırılabilir ve birleştirilebilir

Dijital moda, kıyafet ve her türlü giyim ürünü yapımında bilgisayar teknolojileri ve 3D yazılımlar kullanılarak oluşturulan giyimlerin görsel temsilidir. Bu endüstri, etik farkındalık ve yapay zeka gibi dijital moda teknolojisinin kullanımı sayesinde karmaşık sosyal ve teknik yazılımlarla ürünler oluşturma potansiyeline sahip olduğu için popülerlik kazanmaktadır.[1]

Dijital moda aynı zamanda dijital teknoloji ile koutür arasındaki etkileşimi ifade eder. Bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT'ler), hem moda endüstrisine hem de müşterilerin ve potansiyel müşterilerin deneyimine derinden entegre edilmiştir. Bu etkileşim üç ana düzeyde gerçekleşmiştir.

  1. Bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT'ler), moda ürünlerini tasarlamak ve üretmek için kullanılırken, endüstri organizasyonu da dijital teknolojilerden yararlanmaktadır.
  2. ICT'ler pazarlama, dağıtım ve satışı etkiler.
  3. ICT'ler, ilgili tüm paydaşlarla iletişim faaliyetlerinde yaygın olarak kullanılır ve moda dünyasının ortak yaratımına katkıda bulunur.

Genel olarak moda endüstrisi, sanal giyinme odaları ve moda endüstrisinin oyunlaştırılması gibi daha fazla teknolojinin kullanıldığı dijital modanın sunulmasına öncülük etmiştir. Dijital moda, birçok farklı online moda perakende sitesinde de görülebilir. Moda endüstrisindeki bu evrim, dijital moda konusunda daha fazla eğitim ve araştırmanın gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Särmäkari, Natalia; Vänskä, Annamari (20 Ekim 2021). "Just hit a button! – fashion 4.0 designers as cyborgs, experimenting and designing with generative algorithms". International Journal of Fashion Design, Technology and Education. 15 (2): 211-220. doi:10.1080/17543266.2021.1991005. ISSN 1754-3266.