Didaktizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Didaktik sayfasından yönlendirildi)

Didaktizm, edebiyatta ve diğer sanat türlerinde öğretimsel ve bilgilendirici nitelikleri vurgulayan bir felsefedir.[1][2]

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu terimin kökeni "eğitim ve öğretime ilişkin" anlamına gelen Eski Yunanca'daki διδακτικός (didaktikos) sözcüğündenden gelmektedir ve büyüleyici ve merak uyandırıcı biçimde öğrenmeyi temsil etmektedir. Didaktik sanat, eğlendirmek ve eğitmek anlamına gelirdi. Örneğin, didaktik oyunlar, ahlaki bir temayı veya diğer zengin gerçeği izleyiciye iletmeyi amaçlamıştır.[3][4] Alexander Pope'un eleştirmenler ve eleştiri konusunda bir dizi tavsiye sunduğu Eleştiri Üzerine Bir Deneme (1711) çalışması didaktik yazıya örnek verilebilir. 19. yüzyılın ortalarında, didaktik terim, aynı zamanda, olgusal veya başka şekilde eğitsel bilgilerle aşırı yüklenmiş gibi görünen bir çalışma için de eleştiri olarak kullanılmaya başlandı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ What’s Wrong with Didacticism? 4 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Academia.edu
  2. ^ Didactic Literature or Didacticism 17 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., University of Houston–Clear Lake.
  3. ^ Didacticism in Morality Plays 3 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ Glossary of Literary Terms 3 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The University of North Carolina at Pembroke.