Dick Fulmine

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dick Fulmine, bir aksiyon çizgi roman serisinin baş karakteridir. Spor gazetecisi Vincenzo Baggioli (yazar) ve Carlo Cossio (çizer) tarafından 1938 yılında yaratılmıştır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

1938 yılında diktasını ilan etmiş olan Mussolini, İtalyan gazetelerinde yayınlanan Amerikan kaynaklı çizgiroman ve bantları Mickey Mouse/Miki Fare hariç tamamen yasaklamış, zorda kalan yayıncılar da kendi iç piyasalarında hareket yaratmak için yetenekli İtalyan çizer ve yazarlarına daha çok şans vermek durumunda kalmışlardır. İşte bu dönemde senarist Vincenzo Baggioli ve çizer Carlo Cossio tarafından hazırlanan Dick Fulmine başlıklı bu yeni ruhu -ve kısıtlamayı- yakalayan bir çizgiroman, haftalık L'Audace dergisinde ilk kez görünmüştür.

Dick Fulmine, milletlerarası hayali bir kanun uygulayıcı kuruluş için çalışan ve bu sayede de dünyanın her yanında maceralar yaşayan biridir. Fulmine adlı kahraman, dönemin Dünya Ağırsıklet Şampiyonu Primo Carnera isimli İtalyan boksörün yüz hatları model alınarak çizilmiştir. Carnera'dan yola çıkan çizeri Carlo Cossio; kahramanını geniş kaslı, uzun suratlı, iri, karemsi çeneli, kalın kemikli ve atletik yapılı, yumruklarını silah ve beyninden daha çok kullanan bir karaktere dönüştürmüştür. Her macerasında yapacağı dövüş için törenle kollarını sıvayan Dick Fulmine, hasımlarını kışkırtmak için, "Korkmayın benim güvercinlerim, şimdi sizi besleyeceğim," gibi laflar söyleyerek onlara girişmiştir. Çok sayıdaki düşmanı arasında, karşısında birkaç saniyeden fazla dayanabilen Kübalı zenci Zambo, Amerikalı maceracı Barerra ve güçlü hipnotizma yeteneğiyle Flattavion önemli bir yer tutmaktadır.[1]

Ortaya çıkışının üzerinden bir yıl bile geçmeden Fransa'da Alain La Foudre adıyla yayına giren ve Afrika'dan Rusya'ya, Pasifik'den Japonya'ya dek geniş bir coğrafyada maceralar yaşan Dick Fulmine, çizeri Carlo Cossio 1955 yılında sağlık sorunları nedeniyle emekli olunca onunla birlikte sona ermiştir.

Türkiye'de Dick Fulmine[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonraki yıllarda ırkçılık ve faşizmle de suçlanan İtalyan klasik çizgiromanlarından biri olan Dick Fulmine, ülkemizde ilk kez 1942 yılında Dünya Titriyor adlı roman tefrikası yapılan bir derginin ortadaki ve arka kapakla içindeki renkli sayfalarda Kara Ali başlığıyla gözükmüştür. Amerika'da Bir Türk Pehlivanı olarak lanse edilen bu "boksör", derginin her sayısında dörder sayfa süren devamlı Maskeli Boksör adlı macerasıyla okura ulaşmıştır. Onu 1943 tarihli ancak yayıncısı belli olmayan Dört İzci dergisindeki birkaç macerası izlemiştir. Yayınlanan bu ilk öykülerden sonra, 1966'da Sait Yurdagül'ün sahibi olduğu Yurdagül Yayınları tarafından çıkarılan Yuki dergisinde yine Kara Ali başlığıyla gözükmüştür.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Dick Fulmine". Çizgi Diyarı. 12 Mart 2009. 2 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2024.