Dermatoz papulosa nigra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dermatoz papulosa nigra
UzmanlıkDermatoloji Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Dermatoz papulosa nigra (DPN), yüzde çok sayıda benign deri lezyonu oluşan bir durumdur; bu durum genellikle koyu tenli insanlarda görülür.[1]:638–9 Dermatoz papulosa nigra çok yaygın görülür, ABD'deki siyah insanların 30%'una kadarını etkiler.[2] Dermatoz papulosa nigra, histolojik olarak seboreik keratoza benzer. Bu durum, bazı insanlar için görüntü olarak istenmeyebilir.

Bu lezyonlar, bir tümör büyümesinden dolayı ani lezyon patlaması olan Leser-Trélat işaretiyle karıştırılmamalıdır.

Patofizyoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Dermatoz papulosa nigranın patofizyolojisi bilinmemektedir. Aile geçmişi bulguları, genetiik eğilim olduğunu gösterebilir.

Tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dermatoz papulosa nigra lezyonları benigndir ve bu lezyonlara görüntü olarak sorun oluşturmadığı sürece genellikle herhangi bir tedavi uygulanmaz. Bu lezyonlar için cerrahi tedavi seçenekleri bulunur; bu seçenekler küretaj, kiryoterapi ve lazer tedavisini içerir.[3] Tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek olası komplilasyonlar, yara dokusu oluşumu veya cerrahi işlem sonrası deride renk kaybı ve keloid oluşumudur; bu nedenle, dermatoz papulosa nigra için konservatif tedavi önerilir.

Prognoz[değiştir | kaynağı değiştir]

Dermatoz papulosa nigra, premalign bir durum değildir ve altta yatan herhangi bir sistemik hastalıkla ilişkili değildir.[2] Dermatoz papulosa nigra lezyonları, herhangi bir kendiliğinden ortadan kalkma eğilimine sahip değildir ve genellikle yaş ilerledikçe sayı ve boyut olarak artarlar.

Epidemiyoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Dermatoz papulosa nigra, ABD'deki Afrikalı Amerikalı nüfusunun 35%'i kadarını etkiler.[4] Dermatoz papulosa nigranın dünya çapındaki sıklığıyla ilgili yetersiz miktarda veri bulunmaktadır. Bu lezyonlar genellikle ergenlik dönemi sırasında ortaya çıkar, yaş ilerledikçe bu lezyonların sayısı ve büyüklüğü düzenli olarak artar. Bu lezyonların görülme sıklığı, yaş ilerledikçe artar. Bu durum, açık tenli siyah insanlarda en az görülme sıklığına sahiptir. Dermatoz papulosa nigra, Asyalılarda ve Polinezyalılarda da görülür ancak bu gruplardaki görülme sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Kadınlar, erkeklerden daha sık etkilenir. Dermatoz papulosa nigra, genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar ve 7 yaşından küçük kişilerde nadirdir.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Odom, Richard B.; Davidsohn, Israel; James, William D.; Henry, John Bernard; Berger, Timothy G.; Clinical diagnosis by laboratory methods; Dirk M. Elston (2006). Andrews' diseases of the skin: clinical dermatology. Saunders Elsevier. ISBN 0-7216-2921-0. 
  2. ^ a b Grimes PE, Arora S, Minus HR, Kenney JA Jr. Dermatosis papulosa nigra. Cutis. Oct 1983;32(4):385-6, 392.
  3. ^ Kauh YC, McDonald JW, Rapaport JA, Ruschak PJ, Luscombe HA. A surgical approach for dermatosis papulosa nigra 1 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Int J Dermatol. Dec 1983;22(10):590-2.
  4. ^ Dunwell P, Rose A. Study of the skin disease spectrum occurring in an Afro-Caribbean population. Int J Dermatol. Apr 2003;42(4):287-9.
  5. ^ Babapour R, Leach J, Levy H. Dermatosis papulosa nigra in a young child. Pediatr Dermatol. Dec 1993;10(4):356-8.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Diseases of the skin and subcutaneous tissue