Derebeyi sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Derebeyi sistemi, İngiliz Başbakan Winston Churchill'ın 1951 yönetiminde kısa süreli bir hükümet yapılanmasına verilen popüler bir terimdir.

Bakanlık deneyimleri olmayan bakanlar, kabine bakanları gruplarının eylemlerini koordine etmek için atandı. Lord Leathers, Ulaşım, Yakıt ve Enerji Koordinasyonu Bakanı unvanını aldı. Lord Woolton da tarım ve gıda konularında geniş kapsamlı sorumluluklar verildi.

Viscount Waverley, Hazine, Ticaret Kurulu ve Tedarik Bakanlığı'nın gözetiminden sorumlu bir rol teklif edildi, ancak Waverley bu teklifi "ilkesel olarak yanlış" düşünerek reddetti.[1]

Churchill, Başbakanlık görevini üstlenmenin yanı sıra Savunma Bakanı olarak da görev alma pozisyonuyla savaş dönemi uygulamasına geri döndü.

Churchill, sistemini "verimliliğe değerli bir yardım" olarak nitelendirdi, ancak İşçi Partisi muhalefeti tarafından eleştirildi.[2]

Sistem, Churchill'in Eylül 1953'teki kabine revizyonunda sona erdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Daalder, Hans (1963). Cabinet Reform in Britain, 1914-1963. Stanford University Press. s. 225. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. overlord*. 
  2. ^ "Glasgow Herald, March 25th 1953, p.4". "Prime Minister defends "Overlord" System". 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2012.