Depo primi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Depo primi, bir sigorta veya reasürans sözleşmesinde, taraflardan biri tarafından diğerine iade edilmek üzere tutulan prim, bir tür depozito.

Depo primine ihtiyaç duyulmasının bir nedeni, karşı tarafa güvensizliktir. Bilhassa farklı ülkelerden şirketlerin taraf olduğu reasürans anlaşmalarında, sigorta şirketi, büyük bir hasar durumunda reasürans şirketinin hızla ve tam tazminat ödememesi halinde mali olarak güç durumda kalabilir. Taraflar tamamen dürüst davransa bile, iki şirketin faaliyet gösterdiği ülkeler arasında savaş çıkması durumunda, reasürans sözleşmesi işlemeyebilir. Bu gibi durumlara karşı, sigorta şirketleri anlaşma yaptıkları reasüröre ödemeleri gereken primin bir kısmını ödemeyi geciktirir, anlaşma döneminin sonuna bırakır. Depo primi, ödemesi geciktirilen bu primdir. Depo primlerinin özel bir muhasebe hesabında takip edilmesi gerekir. Modern reasürans pratiğinde şirketler arası güven gelişmiş, depo primi uygulaması kalkmıştır.

Depo priminin bir diğer uygulaması da vadesiz yangın sigortalarıdır. Bu tür sigortalarda poliçe bitiş tarihi yoktur, teminat, taraflardan birinin sigortayı feshine kadar sürer. Sigortalı, sigortacıya depo primi öder. Bu prim, teminatın devam ettiği sürece sigortacıda kalır. Sözleşme feshedildiğinde ise tümüyle sigortalıya iade edilir, ancak herhangi bir vade farkı ödenmez. Bu tür sigortanın uyulanabilir olması için, sigorta şirketinin depo primini işleterek yeterli miktarda mali gelir elde etmesi gereklidir. Türkiye'de bulunmayan bu sigorta türü, geçmişteki yaygınlığını kaybetmekle birlikte, ABD'de hâlâ uygulanmaktadır.