Demiryolu füze kompleksi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saint Petersburg Demiryolu Müzesi'ndeki demiryolu füze kompleksi

Demiryolu füze kompleksi (Rusça: Боевой железнодорожный ракетный комплекс), 1980'lerin başında Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen RT-23 Molodets tipi Kıtalararası balistik füzelerin trene yerleştirilmesiyle oluşturulmuş füze kompleksidir. Sabit silolarla karşılaştırıldığında, tren birimleri, düşmanın tam olarak nerede olduklarını bilememesi avantajına sahipti. Uzaydan bakıldığında sıradan trenlerden ayırt edilemezlerdi. Nükleer denizaltılara göre avantajları, daha az karmaşık ve daha düşük maliyetlidir.

Dışarıdan, trenler o zamanki normal trenlere benziyordu. Bir tren birimi, her biri tek bir rokete sahip üç vagon, bir komuta arabası, binek otomobil tasarımındaki personel için bir araba ve birkaç dizel lokomotiften oluşuyordu. Demiryolu füze kompleksleri faaliyette bulundukları sırada yaklaşık 145.000 km yol ağda yol alabiliyordu.

1985 gibi erken bir tarihte Pentagon, bir sanatçının demiryolu füze kompleksinin temsili resmini yıllık Sovyet Askeri Güç dergisinde yayınladı.[1] Çizimde, kırmızı yıldızlarla işaretlenmiş yeşil vagonları olan ve vagonlardan birinden üstünde bir roket olan bir tren görülmektedir. Sovyet demiryolu füze kompleksinin halka açık ilk resimli temsili olması muhtemeldir.

1990'da bu trenlerden altı tanesi hala kullanılıyordu, ancak ABD ile Rusya arasında imzalanan START II anlaşması nedeniyle hurdaya çıkarıldılar. 2005'te son tren hizmet dışı bırakıldı ve 2007'de trene bağlı olarak çalışan son RT-23 Molodets füzesi imha edildi.[2]

Ukrayna'daki kriz sırasında Rusya ile Batı dünyası arasında ortaya çıkan çatışmaların ardından, mevcut Rus RS-24 Yars füzesinin demiryolu füze komplekslerine yeniden entegre edilmesine dair düşünceler var. 2016 yılında modernize edilmiş bir versiyonun geliştirilmesinin 2020 yılına kadar ertelenmesinin beklendiği bildirildi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sascha Gunold (2018). "Eisenbahnraketenkomplex RT-23. Atomkrieg auf der Schiene" (PDF). Zentrum für Militärgeschichte und Sozialwissenschaften der Bundeswehr (Almanca). s. 31. Erişim tarihi: 2018-12-17.  6 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  2. ^ RIA Novosti: Russland erwägt Reaktivierung von Atomraketen-Zügen 17 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., abgerufen am 8. November 2015.
  3. ^ https://web.de/magazine/wissen/bargusin-neuauflage-russischen-atomraketen-zugs-32069428 16 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Dieser Zug soll abschrecken. "Bargusin": Neuauflage des russischen Atomraketen-Zugs, abgerufen am 19. Dezember 2016.