Deli Meyrem

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Deli Meyrem (d. 1870, Selanik, Kayalar - ö. 1953, Samsun, Demircisu Köyü)

Meyrem Hatun Koca İlyas'ın eşi olmakla beraber, Yunan işgali sırasında Kırımşa'da işgalci Yunanlara karşı kadın direnişçi olarak bilinir. Kırımşah halkından dağda direniş yapanların aileleri çeşitli işkencelere maruz kalarak mallarına el konulmuş, eli silah tutan erkekler ya dağa çıkmış ya da tutuklanmıştır. Meyrem Hatun eşi ve iki büyük oğlu dağda direnişte olmasına rağmen hem küçük iki çocuğuna ve kızına bakmış hem de dağdakilere haberleşme, ikmal ve gıda yönünden önemli yardımlarda bulunmuştur.

Yunanlar yerli halkın mal ve hayvanlarına el koyarken Meyrem Hatun Silahlı Yunanlara karşı sopa ile direnmiş ve hayvanlarını vermemiştir. Koca İlyas'ın kim olduğunu bilen Yunanlar tarafından en korkulan kişi Meyrem Hanım olmuştur. Pek çok Kırımşalı aileyi koruyan Meryem Hatun 1923 Nüfus Mübadelesi ile iki küçük oğlu ve kızı ile Anadoluya geçmişler Alaca soyadını alarak Demircisu, Samsun'da iskan edilmişlerdir.

İlerleyen yaşlarında 1940'lı yıllarda yurda dönemeyen eşi Koca İlyas ve oğullarını aramak için dağlara ve ormanlara gittiği bilinen Meyrem Hatun, bu nedenle Deli Meryem diye tanınmıştır.

İsmi torunu İlyas Alaca'nın kızı Meryem'de yaşatılmaya çalışılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]