David Criswell

Vikipedi, özgür ansiklopedi

David R. Criswell (17 Temmuz 1941 - 10 Eylül 2019)[1] Houston Üniversitesi Kendisi Uzay Sistemleri Operasyonları Enstitüsü'nün direktörüdür. ISSO, Houston Uzay Keşif Ortaklığı'nın operasyonel temsilcisidir.

Criswell, 1963 yılında Denton, Teksas'taki Kuzey Teksas Üniversitesi'nden Fen Bilimleri Lisans derecesi (cum laude) ve 1964 yılında Fizik alanında Yüksek Lisans derecesi aldı. 1968 yılında Houston, Teksas'taki Rice Üniversitesi'nden uzay fiziği ve Astronomi alanında doktora derecesi aldı.[2]

Criswell, Uluslararası Astronotik Federasyonu'nun Uzaydan Gelen Güç Komitesi'nin aktif bir üyesiydi ve Dünya'ya enerji tedarikiyle ilgili IAF ve Birleşmiş Milletler Zirvelerine katıldı. Ayrıca Washington, D.C.'de kâr amacı gütmeyen bir uzay savunuculuğu kuruluşu olan National Space Society'nin Yönetim Kurulu'nda görev yapmıştır.

Ay kaynaklarının kullanımına ilişkin görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ay üzerinde mikrodalga fazlı dizilere sahip güneş enerjisi santrali

Criswell otuz yılı aşkın bir süre boyunca Ay'dan güneş enerjisi elde edilmesinin savunuculuğunu yapmıştır. Ay yüzeyinde yerel Ay malzemeleri kullanılarak büyük ölçekli güneş kolektörleri inşa edilmesini önerdi. Güneş enerjisi mikrodalga enerjisine dönüştürülecek ve Dünya'ya iletilecekti.[3]

Criswell, bu enerji kaynağının daha önce görülmemiş miktarda küresel ekonomik büyümeyi teşvik edeceğini (Gayri Safi Dünya Hasılası 10 kat artacak) ve aynı zamanda olumlu bir çevresel etkiye sahip olacağını (fosil yakıt yakan enerji santralleri devreden çıkarılacak) öngörmüştür. Ay-güneş enerjisinin nükleer atık üretmeyeceğini ve sonlu bir kaynak olmadığını (fosil yakıtların sonlu bir kaynak olması anlamında) belirtmiştir.

Ay-güneş enerjisi üretim sisteminin 1 GigaWatt'lık bir demosunun 10 yıllık bir süre içinde 1990 dolarıyla yaklaşık 60 milyar dolara inşa edilebileceğini tahmin etmiştir.[4] (Karşılaştırma için, Mısır'daki 1,65 GW Benban Solar Park 2019'da 4 milyar dolara mal oldu; ancak, Benban'ın teslim edilen gücü, tam 1 GW sağlayacak olan 1 GW demosuna kıyasla 430 MW'tır).

Kısacası Criswell, ay-güneş enerjisinin üçüncü dünya ülkelerindeki yaşam standardını birinci dünya ülkelerindekine yükseltmek için ihtiyaç duyulacak büyük miktarda elektrik enerjisi üretmek için tek uygun seçenek olduğuna inanıyordu.

Bir keresinde Houston Üniversitesi'nden şöyle demişti: "Biyosferin sağlayabileceğinin çok ötesindeyiz. Başka bir şey bulmak için dışarı çıkmalıyız."

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Obituary: David Russell Criswell". 21 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2023. 
  2. ^ "Criswell, Dr. David R. - Direktör, Uzay Sistemi Enstitüsü". 21 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2023. 
  3. ^ Sam Dinkin (11 Nisan 2005). "Reaping powerful ideas from a luminary". The Space Review. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2023. 
  4. ^ Criswell, David (October 2001). "LUNAR SOLAR POWER SYSTEM: INDUSTRIAL RESEARCH, DEVELOPMENT, AND DEMONSTRATION" (PDF). World Energy Council 18th Congress. 26 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2007.