David Benatar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
David Benatar
Doğum08 Aralık 1966 (57 yaşında)
MilliyetSouth African
MeslekAcademic, professor, writer
Tanınma nedeniAntinatalism
Akademik geçmişi
Alma materUniversity of Cape Town (BSocSc, PhD)
Akademik çalışmaları
DisiplinPhilosophy
Alt disiplinMoral philosophy, social philosophy, philosophy of religion
KurumlarıUniversity of Cape Town
Önemli görüşleri

David Benatar (8 Aralık 1966 doğumlu) Güney Afrikalı bir filozof, akademisyen ve yazardır. En çok Better Never to Have Been (Keşke hiç Olmasaydık) adlı kitabında antinatalizmi savunmasıyla tanınır: The Harm of Coming into Existence (Varolmanın Zararları) adlı kitabında, varlığa gelmenin, varlığa gelen varlığın duyguları ne olursa olsun ciddi bir zarar olduğunu ve sonuç olarak, daha fazla duyarlı varlık yaratmanın her zaman ahlaki olarak yanlış olduğunu savunmaktadır.[2]

Eğitim ve kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Benatar, Cape Town Üniversitesi'nde Biyoetik Merkezi'ni kuran küresel sağlık uzmanı Solomon Benatar'ın oğludur. Daha sonra Cape Town Üniversitesi'nde eğitim görmüş, lisans ve doktora derecelerini almıştır.[3]

Benatar, Cape Town Üniversitesi'nde felsefe profesörü ve Biyoetik Merkezi'nin direktörüdür. Journal of Controversial Ideas dergisinin yayın kurulu üyesidir.[4]

Felsefi çalışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Acı ve zevk arasındaki asimetri[değiştir | kaynağı değiştir]

Benatar, zevk ve acı gibi iyi ve kötü şeyler arasında çok önemli bir asimetri olduğunu ve bunun da insanların doğmamış olmasının daha iyi olacağı anlamına geldiğini savunuyor:

  1. Acının varlığı kötüdür.
  2. Zevkin varlığı iyidir.
  3. Acının yokluğu, bu iyilikten kimse zevk almasa bile iyidir.
  4. Hazzın yokluğu, bu yokluğun bir yoksunluk olduğu biri olmadığı sürece kötü değildir.[5]

Üreme için çıkarımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benatar, birini var etmenin hem iyi hem de kötü deneyimler, acı ve haz yarattığını, oysa bunu yapmamanın ne acı ne de haz yarattığını savunur. Acının yokluğu iyidir, hazzın yokluğu ise kötü değildir. Bu nedenle, etik seçim yaratmama lehine tartılır.

Benatar, oldukça makul olduğunu düşündüğü diğer dört ilgili asimetriyi gündeme getirmektedir:

1-Mutsuz insanlar yaratmamak için ahlaki bir yükümlülüğümüz vardır ve mutlu insanlar yaratmak için ahlaki bir yükümlülüğümüz yoktur. Mutsuz insanlar yaratmamak gibi ahlaki bir yükümlülüğümüz olduğunu düşünmemizin nedeni, bu acının varlığının (acı çekenler için) kötü, yokluğunun ise (acının yokluğundan zevk alacak kimse olmasa da) iyi olmasıdır. Buna karşılık, mutlu insanlar yaratmanın ahlaki bir zorunluluk olmadığını düşünmemizin nedeni, onların hazzı onlar için iyi olsa da, var olmadıklarında hazzın yokluğunun kötü olmayacağıdır, çünkü bu iyiden mahrum kalacak kimse olmayacaktır.

2-Potansiyel bir çocuğu yaratmaya karar vermemizin nedeni olarak onun menfaatlerinden bahsetmek gariptir ve yaratmamaya karar vermemizin nedeni olarak da potansiyel bir çocuğun menfaatlerinden bahsetmek garip değildir. Çocuğun mutlu olması, onu yaratmak için ahlaki açıdan önemli bir neden değildir. Buna karşın, çocuğun mutsuz olma ihtimali onu yaratmamak için önemli bir ahlaki nedendir. Eğer hazzın yokluğu, yokluğunu deneyimleyecek biri olmasa bile kötü bir şey olsaydı, o zaman bir çocuk yaratmak ve mümkün olduğunca çok çocuk yaratmak için önemli bir ahlaki nedenimiz olurdu. Ve eğer acının yokluğu, bu iyiliği deneyimleyecek birileri olmasa bile iyi bir şey olmasaydı, o zaman çocuk yapmamak için önemli bir ahlaki nedenimiz olmazdı.

3-Bir gün, varlığı bizim kararımıza bağlı olan, bizim yarattığımız bir kişi için pişmanlık duyabiliriz - bu kişi mutsuz olabilir ve acısının varlığı kötü bir şey olur. Ancak varlığı bizim kararımıza bağlı olan bir kişi için asla pişmanlık duymayacağız, çünkü onu biz yaratmadık - o kişi mutluluktan mahrum kalmayacak, çünkü hiçbir zaman var olmayacak ve mutluluğun yokluğu kötü olmayacak, çünkü bu iyilikten mahrum kalacak kimse olmayacak.

4-Bir yerlerde insanların var olması ve acı çekmesi gerçeğinden üzüntü duyarız ve bir yerlerde insanların mutlu insanların olduğu bir yerde var olmaması gerçeğinden üzüntü duymayız. Bir yerlerde insanların var olduğunu ve acı çektiğini bildiğimizde merhamet hissederiz. Issız bir adada veya gezegende insanların var olmamış ve acı çekmemiş olması iyi bir şeydir. Çünkü acının yokluğu, bu iyiliği deneyimleyen biri olmasa bile iyidir. Öte yandan, ıssız bir adada ya da gezegende insanların var olmamış olması ve mutlu olmamaları bizi üzmez. Çünkü hazzın yokluğu ancak bu hazdan mahrum kalacak birileri var olduğunda kötüdür.

İnsanların yaşam kalitesine ilişkin güvenilmez değerlendirmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Benatar, insanların yaşamlarının gerçek kalitesini yanlış tahmin edip etmedikleri konusunu gündeme getirmiş ve bundan sorumlu olduğuna inandığı üç psikolojik olguya atıfta bulunmuştur:

1-İyimserlik eğilimi: geçmişteki, şimdiki ve gelecekteki yaşamlarımıza ilişkin olumlu yönde çarpıtılmış bir bakış açısına sahibiz.

2- Adaptasyon: içinde bulunduğumuz koşullara uyum sağlarız ve daha da kötüye gitmeleri halinde, genellikle içinde bulunduğumuz koşulların gerçekliğinden kopuk olan beklentilerimize göre, bu zararlı koşulların beklentisiyle esenlik duygumuz azalır.

3-Karşılaştırma: Hayatlarımızı başkalarınınkiyle karşılaştırarak değerlendirir, herkesi etkileyen olumsuzlukları görmezden gelerek belirli farklılıklara odaklanırız. Ve iyimserlik önyargımız nedeniyle, kendi refahımızın değerini abartmak için çoğunlukla kendimizi daha kötü durumda olanlarla karşılaştırırız.

Sonuç olarak:

Yukarıdaki psikolojik olgular evrimsel bir perspektiften bakıldığında şaşırtıcı değildir. İntihara karşı ve üreme lehine militanlık yaparlar. Eğer hayatlarımız hala iddia ettiğim kadar kötü olsaydı ve insanlar hayatlarının bu gerçek niteliğini görmeye eğilimli olsalardı, kendilerini öldürmeye ya da en azından daha fazla böyle hayatlar üretmemeye çok daha meyilli olabilirlerdi. O halde kötümserlik doğal olarak seçilmeme eğilimindedir.[6]

Erkeklere ve erkek çocuklarına karşı cinsel ayrımcılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Benatar'ın İkinci Cinsiyetçilik adlı kitabı: Erkeklere ve Erkek Çocuklarına Karşı Ayrımcılık (2012) adlı kitabı, kadın düşmanlığı ve erkek kimliğinin toplumsal olarak dayatılan olumsuz yönlerine ilişkin çeşitli konuları incelemektedir. Feminizmin fikirlerine saldırmak ya da onları küçümsemek amacını taşımayan kitap, daha ziyade erkeklere ve erkek çocuklarına yönelik sistemik ve kültürel ayrımcılığın paralel varlığına ve bunun aynı zamanda kadınların ezilmesine nasıl katkıda bulunduğuna ışık tutmaktadır. [Filozof Simon Blackburn kitapla ilgili bir eleştirisinde, "Benatar bu tür örneklerin inanmazlık ya da alayla karşılanacağını biliyor, ancak iddialarını ampirik verilerle desteklemeye özen gösteriyor" diye yazıyor ve bu kitap aracılığıyla, "kadın olmak çoğu zaman zorsa, bazen erkek olmanın da zor olduğunu ve bunu kabul etmedeki herhangi bir başarısızlığın herkesin hedefi olması gereken şeyi, yani evrensel sempati ve cinsiyete bakılmaksızın herkes için sosyal adaleti çarpıtma riski taşıdığını" gösteriyor. Bir başka eleştirisinde filozof Iddo Landau, çalışmayı "alışılmışın dışında bir tez sunan ve bunu ustalıkla savunan çok iyi yazılmış bir kitap" olarak övüyor ve Benatar'a katılarak "şimdiye kadar görmezden gelinen ikinci cinsiyetçilikle başa çıkabilmek için bunu kabul etmekle kalmamalı, aynı zamanda bu az keşfedilmiş konuya çok daha fazla ampirik ve felsefi araştırma ayırmalı ve elbette birçok tutumu, sosyal normu ve yasayı değiştirmeye çalışmalıyız" diyor.[7]

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benatar, tıp etiği alanında "Profilaksi ve Çocuk İstismarı Arasında" (The American Journal of Bioethics) ve "Fetüste Bir Acı" (A Pain in the Fetus: Fetal Ağrı Hakkındaki Karışıklığı Sonlandırmaya Doğru" (Bioethics). Çalışmaları Ethics, Journal of Applied Philosophy, Social Theory and Practice, American Philosophical Quarterly, QJM: An International Journal of Medicine, Journal of Law and Religion ve British Medical Journal gibi dergilerde yayımlanmıştır.

Kültürel etki[değiştir | kaynağı değiştir]

True Detective'in yaratıcısı ve yazarı Nic Pizzolatto, Benatar'ın Better Never to Have Been adlı kitabının (Ray Brassier'in Nihil Unbound, Thomas Ligotti'nin The Conspiracy Against the Human Race, Jim Crawford'un Confessions of an Antinatalist ve Eugene Thacker'ın In the Dust of This Planet adlı kitaplarıyla birlikte) dizi üzerindeki etkisinden bahsetmiştir[8]

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Benatar'ın özel hayatı hakkında pek bir şey bilinmemektedir, çünkü kendisi mahremiyetini bilinçli olarak korumaktadır. Çocukluğundan beri antinatalist görüşlere sahiptir.[9]

Benatar vegan ve veganlık üzerine tartışmalarda yer aldı.[10] İnsanların "milyarlarca diğer insanın ve insan olmayan hayvanın acı çekmesinden ve ölümünden sorumlu olduğunu" savunmuştur. Eğer bu düzeyde bir yıkıma başka bir tür neden olsaydı, o türün yeni üyelerinin ortaya çıkmamasını hızla tavsiye ederdik."[11][12] Ayrıca COVID-19[13] salgını gibi zoonotik hastalıkların patlak vermesinin genellikle insanların hayvanlara kötü muamele etmesinin bir sonucu olduğunu savunmuştur.[14]

Benatar ateisttir ve kendi çocuğunun olmadığını belirtmiştir. [14]

Bibliography[değiştir | kaynağı değiştir]

As editor[değiştir | kaynağı değiştir]

Notes[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Benatar 2017, ss. 102–110.
  2. ^ Steyn, Mark (14 Aralık 2007). "Children? Not if you love the planet". Orange County Register. 16 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2008. 
  3. ^ "Professor David Benatar". University of Cape Town. 15 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  4. ^ "Editorial Board". Journal of Controversial Ideas. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  5. ^ Benatar, D. (1997). "Why it is Better Never to Come Into Existence". American Philosophical Quarterly. 34 (3): 345-355. 
  6. ^ Benatar 2006, ss. 64-69.
  7. ^ Calia, Michael (2 Şubat 2014). "Writer Nic Pizzolatto on Thomas Ligotti and the Weird Secrets of 'True Detective'". The Wall Street Journal (İngilizce). 5 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 
  8. ^ Calia, Michael (2 Şubat 2014). "Writer Nic Pizzolatto on Thomas Ligotti and the Weird Secrets of 'True Detective'". The Wall Street Journal (İngilizce). 5 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 
  9. ^ Rothman, Joshua (27 Kasım 2017). "The Case for Not Being Born". The New Yorker. 26 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  10. ^ Wiebers, D., & Feigin, V. (2021). Heeding the call of COVID-19. Animal Sentience, 5(30)
  11. ^ Benatar, David (13 Nisan 2020). "Our cruel treatment of animals led to coronavirus". The New York Times. 21 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 
  12. ^ Benatar, David (13 Nisan 2020). "Our cruel treatment of animals led to coronavirus". The New York Times. 21 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 
  13. ^ "Antinatalism – should we let humanity go extinct? David Benatar vs Bruce Blackshaw". 13 Mart 2020. 27 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2020 – YouTube vasıtasıyla. 
  14. ^ "The Harm of Coming Into Existence". 13 Haziran 2020. 8:36 dakika. 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020 – YouTube vasıtasıyla. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]