Davetsiz Misafirler (film, 2015)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Davetsiz Misafirler (film, 2015)
Filmin çıkış posteri
YönetmenAdam Schindler
Yapımcı
Yazar
  • T.J. Cimfel
  • David K. White
Oyuncular
MüzikFrederik Wiedmann
Görüntü yönetmeniEric Leach
Kurgu
  • Adam Schindler
  • Brian Netto
Yapım şirketi
  • Vicarious Entertainment
  • Room 101
  • Jeff Rice Films
  • Campbell-Grobman Films
DağıtıcıMomentum Pictures
Çıkış tarih(ler)i12 Temmuz 2015 (2015-07-12) (LA Film Festivali)
15 Ocak 2016 (2016-01-15) (ABD)
Süre90 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe1.6 milyon dolar[1]

Davetsiz Misafirler (Intruders, Shut In veya Deadly Home olarak da bilinir), Adam Schindler tarafından yönetilen, T.J. Cimfel ve David K. White tarafından yazılan 2015 yapımı bir Amerikan korku gerilim filmi. Filmin başrollerinde Beth Riesgraf, Martin Starr, Jack Kesy ve Rory Culkin yer almaktadır.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Anna, şiddetli agorafobiden muzdarip bir kadındır ve babasının ölümünden bu yana, çocukluğunu geçirdiği evi terk etmemiştir. Ağabeyi Conrad, pankreas kanseriyle mücadele etmektedir. Anna ağabeyiyle ilgilenmekte ve dışarı çıkamadığı için, aynı zamanda arkadaş olduğu, Dan'den günlük yemek ısmarlamaktadır. Conrad, Anna'nın hayatına devam etmesi ve dış dünya ile bağlantı kurması konusunda cesaretlendirmeye çabalamaktadır. Conrad, kanser nedeniyle hayatını kaybeder. Conrad'ın ölümü sonrası Anna ve Dan, hayatlarının ne denli iç karartıcı, sıkıntı verici olduğu konusunda dertleşir. Anna, Dan'e bu sıkıntılı hayatından kaçması için büyük bir miktarda para teklif eder, ancak Dan bu teklifi reddeder.

Conrad'ın cenaze gününde, Perry, Vance ve ağabeyi J.P., Anna'nın evine hırsızlık yapmak amacıyla girmişlerdir. Anna'nın evde olduğunu fark edip onu kanepede bağlamışlardır. Ancak, Anna'nın tam kapının önünde olmasına rağmen evden çıkamadığını görünce şaşırmışlar, onu çözmüşlerdir. Ardından, Anna kaçar ve saklanır.

Perry, Anna'yı bulmaya çalışırken Anna'nın kuşunu öldürür fakat Anna paranın yerini söylemez. Dan, kardeşinin cenazesinde bulunmadığı için Anna'yı kontrol etmek üzere eve gelir. Ancak hırsızlar, Dan’i de derdest edip, evde parayı aramaya koyulurlar.

Banyoya kaçan Anna, Vance'i öldürür ve onu bodruma sürükler. Perry ve J.P. ise bodrumu aramaya gider ancak Anna, bodrumun merdivenini yukarı çeken düzeneği devreye sokmuştur. Perry ve J.P. bodrumda kapana kısılır.

Bu sırada Anna, Vance'e para konusunu açtığını ancak soygunu hiçbir zaman amaçlamadığını, sadece arkadaşı Vance'a bu para teklifini anlattığını itiraf eden Dan'le yüzleşir. Kızgın ve incinmiş olan Anna, Dan'in iki parmağını kırar ve hırsızların Dan'i bağladığı ipi keser. Onu bodruma iter, düşen Dan'in diz kapağı yerinden çıkar. Perry ise Dan'in diz kapağını yerine yerleştirir.

Anna, gözetleme sistemiyle bodrumu izlemektedir. Bodruma seslenir, J.P.yi bodrumdaki bir çocuk odasına çeker ve onu orada kilitler. J.P.yi odadan çıkarmaya çalışan Perry, bir kaçış yolu bulur ancak Anna çekiçle ona saldırır. Perry, karşılık verir; Anna neredeyse ölecekken Perry'nin yarası Anna'nın imdadına yetişmiştir.

Dan kaçmaya çalışırken dondurucuda bir ceset bulur. Bu sırada Conrad'ın avukatı, Anna'yı kontrol etmek için eve gelir. Avukatın geldiğini duyan Anna normal davranır ancak Dan yardım istemeye ve bodrumun kapısına vurmaya başladığında Anna, bu sesin Dan'ın alt katta tamir etmeye çalıştığı eski bir radyatörden kaynaklandığını söyler. Avukat bu yalana inanır ve ayrılır. Anna, Dan ve J.P.yi bir odaya hapseder.

Anna, kameralardan izlerken J.P., Conrad'ın bir seri katil olduğunu ve Anna'nın gözetimi altında kurbanlarını öldürdüğünü anladığını söyler. Anna ise tüm kurbanların çocuk tacizcisi olduğunu belirtir, kendi hikâyesini anlatır. Dan'e J.P.yi öldürürse onu serbest bırakacağına söz verir. Ama Dan, silahı J.P.ye kaptırır ve Anna, J.P.yi kardeşinin onun yüzünden öldüğü gerekçesiyle intihara ikna etmeye çalışılır ancak J.P. silahı Dan'e doğrultur. Anna, Dan'in ölmesini istemez ve kapıyı açar. J.P. ile Dan kaçar.

J.P. öfke krizi geçirerek eve geri döner, intikam almak amacıyla eve benzin döker. Anna'ya saldırır, onu boğmaya çalışır ve tecavüz etmekle tehdit eder. Dan, Anna ölümün eşiğindeyken gelir, J.P.'nin dikkatini dağıtır. Anna, J.P.'nin pantolonundan silahı alarak ona ateş eder, J.P. ölür. Dan evden sessizce ayrılır. Anna ise yangın çıkararak evi ve içindekileri yok eder.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Beth Riesgraf, Anna Rook rolünde
  • Rory Culkin, Dan Cooper rolünde
  • Jack Kesy, J.P. Henson rolünde
  • Martin Starr, Perry Cuttner rolünde
  • Joshua Mikel, Vance Henson rolünde
  • Timothy T. McKinney, Conrad Rook rolünde
  • Leticia Jimenez, Charlotte rolünde

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

28 Ağustos 2014'te, Adam Schindler'ın T.J. Cimfel ve David White tarafından yazılan korku gerilimi "Shut In"i yöneteceği duyuruldu. Schindler, yapımcılığını Jeff Rice, Lati Grobman ve Erik Olsen ile birlikte üstlenecekti.[3]

Çekimler Ağustos 2014'ün sonlarında Shreveport, Louisiana'da başladı.[3]

Gösterim ve eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin galası 12 Haziran 2015'te Los Angeles Film Festivali'nde yapıldı.[4]

Film çeşitli eleştiriler aldı. İnceleme derleyici web sitesi Rotten Tomatoes'da filmin 23 incelemeye göre %48 onay puanı ve ortalama 5.38/10 eleştirmen puanı var.[5] Variety'den Dennis Harvey, filmi "etkili bir şekilde kurgulanmış bir gerilim filmi, sağlam performanslar ve sıkı bir tempo" olarak nitelendirdi, ancak filmin "üçüncü bölümünün biraz hayal kırıklığı yarattığını" yazdı.[6]

RogerEbert.com'dan Brian Tallerico, filme dört üzerinden iki yıldız vererek, onu "ağzınızda kötü bir tat bırakan, tabakta güzel sunulmuş ancak sizi doyurmayan bir yemek misali umut vadeden bir film" olarak nitelendirdi.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Initial Certification Search" (Type "Shut In" in the search box). Fastlane NextGen. 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Shut In". IMDb. 12 Haziran 2015. 23 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b Kit, Borys (28 Ağustos 2014). "Beth Riesgraf Starring in Indie Horror Film 'Shut In' (Exclusive)". The Hollywood Reporter (İngilizce). 23 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2023. 
  4. ^ Woods, Kevin (22 Nisan 2015). "First look at Adam Schindler's Shut In, starring Beth Riesgraf". 23 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  5. ^ "Intruders (2016)". Rotten Tomatoes. 18 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020. 
  6. ^ a b Brian Tellerico (15 Ocak 2016). "Intruders Movie Review & Film Summary (2016)". RogerEbert.com. 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]