Das Versprechen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Das Versprechen
YönetmenMarcus Vetter, Karin Steinberger
YapımcıMarcus Vetter, Louise Rosen, Ulf Meyer
SenaristMarcus Vetter, Karin Steinberger
OyuncularJens Söring
MüzikJens Huerkamp
TürüBelgesel
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i2016 (2016-Almanya)
Süre133 dakika
Ülke Almanya
Dilİngilizce

Das Versprechen (Uluslararası başlık: The Promise ya da Killing for Love) Marcus Vetter ve Karin Steinberger tarafından çekilen bir Alman belgesel filmidir. Filmde, 30 Mart 1985'te Boonsboro, Virginia'daki evlerinde vahşi bir biçimde öldürülen Derek ve Nancy Haysom davasını konu edinmektedir. Belgeselin merkezinde suçlu bulunan Jens Söring ve Elizabeth Haysom yer almaktadır.

Bu dava sonucunda Söring iki kez ömür boyu hapis cezasına, Elizabeth Haysom ise iki kez 45 yıllık hapis cezasına çarptırılmıştır. Prömiyerini 24 Haziran 2016'da Münih Film Festivali'nde yapan belgesel Türkiye'de gösterime girmemiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Alman diplomatının çocuğu olan Söring, öldürülenlerin kızı olan Elizabeth ile ilk kez 25 Ağustos 1984'te tanışmıştır. Söring, esasen bir bursla Virginia Üniversite'sinde okumak üzere ABD'ye gelmiştir. İkilinin birliktelikleri, Elizabeth'in Söring'e annesi tarafından istismar edildiğini anlatması ile başka bir boyut kazanır. Elizabeth'e âşık olan Söring, suçu üstlenmek dahil aşkı için her şeyi yapacak durumdadır.30 Mart 1985'te Elizabeth'in ebeveynleri öldürülür. Polisler olayı soruştururken öldürülen ailenin kızı olan Elizabeth, sevgilisi Söring ile İngiltere'ye kaç ve sahte çek kullandıkları için yakalanırlar. Elizabeth derhal ABD'ye iade edilirken, Söring ABD'ye iade edilmemek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurur. Ancak idam cezasının uygulanmayacağı güvencesiyle 1989'da ABD'ye iade edilir. Virginia mahkeme salonunda iki kez ömür boyu cezasına çarptırıldığında Söring'in son sözleri "Ben suçsuzum!" olmuştur

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Belgeselin büyük kısmı mahkemeden alınan orijinal kayıtlardan oluşmaktadır. Bu kayıtlar aynı dönemde televizyondan da yayınlanmıştır. Mahkeme kayıtları dışında Jens Söring dahil olmak üzere davaya karışan önemli isimlerle röportajlar yapılmıştır. Belgeselin çekiminde orijinal olay yeri fotoğrafları, aşk mektupları, günlükler ve dava tutanakları kullanılmıştır. Yönetmenler 3 yıldan fazla bir süre zarfından konuyu araştırmışlar ve davada hiç ele alınmayan yeni belgeler de bulmuşlardır. Bunlar arasında olay yerinde bulunan izlerin hiçbirinin DNA testlerince Jens Söring'e ait olmadığı da önemli bir buluntudur. Söring'in serbest bırakılması hakkında açılan davalar 11 kez reddedilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]