Darul Hüda İslam Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Darul Huda İslam Üniversitesi
Darul Huda İslam Üniversitesi Merkez Kampüsü
Darul Huda İslam Üniversitesi Merkez Kampüsü
Harita
SloganDoğru yolu göstermek bize aittir. (Kur'an 92:12)
Kuruluş1986
Türİslam Üniversitesi
Eğitim dil(ler)iArapça ve İngilizce
Rektör YardımcılarıProf. Dr. Bahauddeen Muhammed Nadwi
KonumMalappuram, Kerala, Hindistan
Web sitesidhiu.info

Darul Huda Islam Üniversitesi (DHIU), Hindistan’ın Kerala eyaletinin Malappuram şehrinde kurulan, ülkenin önde gelen üniversitelerinden biridir. 26 Haziran 1986’da İslam Akademisi olarak kurulan DHIU, 10 Mayıs 2009’da büyüyerek İslami Üniversite olmuştur. Hindistan’ın Kerala,Karnataka, Maharashtra, Andhra Pradesh, Batı Bengal ve Assam gibi pek çok eyaletindeki 24 okul gibi İslam Üniversiteleri Birliği ve İslam Dünyası Üniversiteleri Federasyonu[1] üyesidir. Okulun rektörü Panakkad Sayyid Hyder Ali Shihab ve rektör yardımcısı Prof. Dr. Bahauddeen Muhammed Nadwi'dir.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

DHIU, Darul Huda İslam Akademisi adıyla 1986 yılında dini alimler M.M. Basheer Musliyar, C.H Aidarus Musliyar ve Dr. Bahauddeen Muhammed Nadwi ve halk liderleri Dr. U. Bapputty Haji, Chemmukkan Kunhappu Haji ve K.M. Zaid Alawi Haji‘nin uzun tartışma ve uğraşları sonucunda kuruldu.[3][4]

Eğitimde 20 senelik bir yenileme döneminden sonra geliştirilerek 10 Mayıs 2009’da İslam Üniversitesi olmuştur.

Eğitim Sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite çağımız bilgileriyle eğitilmiş İslam alimi gençler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Okul toplam 12 sene olmakla beraber öğrencilerin 5 sene temel eğitimden sonra kabul edildikleri kendine has bir sisteme[5] sahiptir (5+2+3+2 = orta okul, lise,lisans, yüksek lisans). 12 senelik eğitimden sonra öğrenciler Malayalam, Arapça, İngilizce ve Urdu diline hakim, Dünyevi ve İslami İlimlerde uzman olarak mezun olurlar.

Üniversite Hindistan’da Yüksek İslam Eğitimi Enstitüsü’nün gündem belirleyicisi olarak kabul edilir[6] ve farklı dillerde dini ve dünyevi ilimleri harmanlayan bir müfredat sunar. Okul tarafından düzenlenen uluslararası konferans ve seminerler, öğrencilerin uluslararası akademik bir ortamda yetişmelerinin yanı sıra uluslararası figürlerle de yakın bir ilişki içinde olmalarını sağlar.[7]

Fakülteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Okulun günümüzde 5 fakültesi bulunmaktadır.[8]

  • Şeriat ve Din Usulü Fakültesi,
  • Yabancı Diller Fakültesi,
  • Beşeri Bilimler Fakültesi,
  • Tebliğ ve İslam Kültürü Fakültesi,
  • Terbiye ve İslam Öğretileri Fakültesi.

Öğrenciler[değiştir | kaynağı değiştir]

Öğrencilerin yarısından fazlası Kerala eyaletindendir. Diğer öğrencilerse Gucerat, Chhattisgarh, Jharkhand, Batı Bengal, Karnataka, Bihar, Lakşadvip ve Andaman Nicobar Adaları gibi diğer eyaletlerden gelmektedirler.

Üniversite özellikle Hindistan’ın farklı eyaletlerinden gelen Müslüman öğrencilere odaklansa da, Nepal, Yeni Zelanda gibi diğer ülkelerden gelen öğrenciler de bulunmaktadır. DHIU, yakın zamanda kapılarını tüm dünyadan gelecek öğrencilere açmaktayı planlamaktadır.

Öğrencilik Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

DHIU yatılı bir üniversitedir ve öğrencilerin tüm öğrencilik hayatları boyunca okulda yatılı kalmaları mecburidir. Tüm okul harcı, konaklama, yemek ve diğer masraflar, öğrencilerin ekonomik durumları ne olursa olsun iyi bir İslami eğitimden tam anlamıyla faydalanmaları için okul tarafından karşılanır.

Darul Huda Öğrencileri Birliği, okulda öğrencilerin kurduğu organizasyondur ve Hudawiler İslam Hareketi Derneği (HADIA) mezunların tüm faaliyetlerini koordine eder.

Kampüsler[değiştir | kaynağı değiştir]

Merkez Kampüs[değiştir | kaynağı değiştir]

DHIU’nun merkez kampüsü Kerala eyaletinin Chemmad şehrinde bulunmaktadır. Kampüste yüksek lisans binası, Cuma Merkez Camii, Dr. U Bapputty Haji Kütüphanesi, Sayyid Muhammedali Shihab Thangal Lisans Koleji, CH Aidarus Musliyar Lise Binası, Sayyid Umarali Shihab Thangal Rektörlük Binası ve Ulusal İslami ve Çağdaş Araştırmalar Enstitüsü ’nü (NCIIS) barındırmaktadır.

Dış Kampüsler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış kampüsler Andhra Pradesh, Batı Bengal, Karnataka ve Assam eyaletlerinde bulunmaktadır.

Bayanlar Kampüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite kız öğrenciler için de diğerlerinden ayrı, güvenli bir kampüs sağlamaktadır. Fathima Zahra İslami Kız Koleji adındaki kampüs merkez kampüse yakın bir konumda bulunmaktadır.

Hafızlar Kampüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Aynı zamanda Mamburam köyünde sadece hafızlık eğitimine adanmış bir kampüs daha bulunmaktadır. Bu kampüsün konumu Sayyid Alawi Mouladdawila‘nın hac merkezine yakındır.

Kardeş Okullar[değiştir | kaynağı değiştir]

Merkez Kampüs ve Dış Kampüslerin yanında, DHIU faaliyetlerini ülke çapındaki kardeş okullarla daha da genişletir. Kardeş okullarımız:

No Okul Konum
1 Islahul Uloom Arapça Koleji Tanur, Malappuram.
2 Sabeelul Hidaya İslam Koleji Parappur, Malappuram.
3 Malik Deenar İslam Akademisi, Thalangara, Kasaragod.
4 Malabar İslam Kompleksi Darul Irshad Akademisi Chattanchal, Kasaragod.
5 Maunathul İslami Arapça Koleji Ponnani, Malappuram
6 Darul Hidaya Da'wa Koleji Manur, Edappal, Malappuram.
7 Busthanul Uloom Arapça Koleji Maniyoor, Calicut.
8 Darunnajath Arapça Koleeji Koonancheri, Kozhikode.
9 Darunnajath İslam Kompleksi Vallappuzha, Palakkad.
10 Manhajur Rashad İslam Koleji Chelembra, Malappuram.
11 Nahju Rashad İslam Koleji Chamakkala, Thrissur.
12 Darul Uloom İslami Tebliğ Koleji Thootha, Perinthalmanna.
13 Hidayathul İslami Tebliğ Koleji Kovalam, Thiruvananthapuram.
14 Ulusal İslami ve Çağdaş Araştırmalar Enstitüsü (NIICS) Darul Huda University Campus, Chemmad
15 Manhajul Huda İslam Koleji Punganur, Madanappalli, Andhra Pradesh
16 Darussalam İslam Akademisi Thalassery, Kannur
17 Sheikh Farid Awliya Koleji, Odamala, Perinthalmanna, Malappuram
18 Darul Hasanath İslam Koleji Kannadipparamba, Kannur.
19 Quvvathul İslami Arapça Koleji Dongri, Mumbai
20 Darunnoor İslami ve Çağdaş Araştırmalar Enstitüsü Kashipatna, Mangalore
21 Darul Falah İslam Akademisi Taliparamba, Kannur
22 Fazfari Urdu Koleji Padinjattumuri, Malappuram
23 KMO İslam Akademisi Koduvally, Kozhikode
24 Nahjul Huda İslam Akademisi Kalamasshery, Ernakulam

Halk Eğitim ve Öğretim Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversitenin Açılış Töreni

Halk Eğitim ve Öğretim Merkezi (CPET), Üniversitenin ömür boyu öğrenim ve gelişim bölümüdür. Temel olarak yaşam standartları ve düzeninin korunması için taktik yetenekleri ve geniş bir vizyonu içeren sosyal liderliğe, ilişkilerdeki problemlerin çözecek psikolojik yaklaşımlara, yeni neslin yeteneklerini en iyiye çıkaracak bir rehberliğe, daha iyi bir etki sağlanması için kadın temelli konularda bakış açısının geliştirilmesine odaklanır. Aynı zamanda halka sosyal değişimler getirecek olumlu bir aracı olarak Müslüman dünyasındaki etkili dini liderlerden yararlanmayı amaçlar. Ayrıca merkez, pek çok kısa dönemli sertifika ve diploma programı düzenler.

Mezuniyet Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Pek çok mezun öğrenci Hindistan’daki üniversitelerde olsun yurtdışındaki üniversitelerde olsun lisansüstü eğitimlerine devam etmektedirler. Bu üniversiteler Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Hindistan Kitle İletişim Enstitüsü, Jamia Millia Islamia, Aligarh Müslüman Üniversitesi, Jamia Hamdard, Hyderabad Üniversitesi, Tata Sosyal Bilimler Üniversitesi, Gucerat Merkez Üniversitesi, İngilizce ve Yabancı Diller Üniversitesi ve IITs'i içermektedir. Darul Huda öğrencileri aynı zamanda yurtdışında California Üniversitesi, Berkeley, Uluslararası İslam Üniversitesi, Malezya, Al-Azhar Üniversitesi, Mısır ve Leiden Üniversitesi, Hollanda, gibi büyük üniversitelerde de eğitim görmektedirler. Diğer mezun öğrencilerse daha çok öğretmenlik, gazetecilik, hukuk, yayıncılık ve memurluk gibi alanlarda, BBC ve Al-Jazeera gibi önde gelen kanallarda veya Hindistan içindeki ve dışındaki tanınmış okullarda çalışmaktadırlar.

Partner Üniversiteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Denklik[değiştir | kaynağı değiştir]

DHIU, İslam Üniversiteleri Birliği ve İslam Dünyası Üniversiteleri Federasyonu[10] gibi pek çok İslam üniversiteleri federasyonu üyesidir. Bu da üniversitenin mezunlarına farklı üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapma imkânı sağlamaktadır.

DHIU aynı zamanda Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi[11] gibi uluslararası üniversitelerle pek çok farklı Mütabakat Beyannamesi imzalamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "FUIW : Member Universities". 29 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2016. 
  2. ^ "VC's Profile from the official webportal". 9 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Official Website". 29 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016. 
  4. ^ "'Traditional' ulema and 'modern' Islamic education in Kerala". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2016. 
  5. ^ "Yoginder Sikand' article on Darul Huda Educational system". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2014. 
  6. ^ "United Nations Alliance of Civilizations website". 14 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2014. 
  7. ^ "Official website of TurkishNews.Com". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2014. 
  8. ^ "DHIU Webportal". 8 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016. 
  9. ^ a b c d e f g h i j k "Arşivlenmiş kopya". 1 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2016. 
  10. ^ "Official Website of FUIW". 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2012. 
  11. ^ "DHIU Webportal". 1 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]